Expediteurs protesteren tegen kost na wijziging loshaven door rederij

Nieuws, Scheepvaart
Michiel Leen
Olivier Schoenmaeckers
Olivier Schoenmaeckers © Bart Timperman

Expediteursvereniging FORWARD Belgium roept haar leden op om de meerkost die voortspruit uit een wijziging van loshaven, niet zomaar te aanvaarden. FORWARD-leden kunnen een modelprotestbrief vragen aan het secretariaat van de vereniging.

De congestie op de containerterminals in de Antwerpse haven heeft tot gevolg dat rederijen er soms voor opteren de lading in een andere haven van boord te laten gaan, bijvoorbeeld in Zeebrugge. Expediteurs zien zich dan geconfronteerd met kosten die de rederijen hiervoor aan hen doorrekenen. Expediteursvereniging FORWARD Belgium roept haar leden op om die meerkosten niet zomaar te betalen. “Het eenzijdig wijzigen van een loshaven of haven van bestemming kan niet betekenen dat de ladingbelanghebbende hiervan de kosten dient te dragen”, laat de vereniging aan haar leden weten. 

Protestbrief

“We worden overstelpt met vragen van onze leden hierover”, zegt FORWARD-directeur Olivier Schoenmaeckers (foto). “Het probleem is ook erg actueel, gezien de huidige congestie en de verwachte bijkomende drukte in de nasleep van het Suezincident. De verstoring van bestaande plannen zorgt voor een toename van kosten voor storage, demurrage en detention. We zien dat sommige rederijen daar erg creatief in geworden zijn. Nu proberen verschillende rederijen ook de kosten voor het wijzigen van de loshaven, op de expediteurs te verhalen. Wij vragen om redelijkheid in het debat en roepen onze leden op om niet blindelings dergelijke kosten te aanvaarden. Als er een overeenkomst is om de lading op een bepaalde terminal in Antwerpen af te leveren en de rederij beslist op eigen houtje om een andere haven of terminal te gebruiken, dan kan die kost niet zomaar aan de expediteur worden verrekend.” 

Het secretariaat van FORWARD Belgium heeft een protestbrief klaar voor de expediteurs, waarmee ze de bijkomende kosten kunnen afwijzen.

Michiel Leen