DEME beschuldigd van corruptie ten nadele van Jan De Nul

Nieuws, Scheepvaart
Koen Heinen
'Artevelde' van DEME
‘Artevelde’ van DEME © Henk Claeys

Er hangt baggergroep DEME een rechtszaak boven het hoofd voor corruptie rond een Russisch contract ten nadele van concurrent Jan De Nul. Er zou 8 miljoen euro smeergeld betaald zijn. De baggergroep bevestigt het gerechtelijk onderzoek aan De Tijd.

Op aangeven van Jan De Nul werd al in 2016 een onderzoek opgestart en het parket van Oost-Vlaanderen wil DEME nu voor de correctionele rechtbank brengen, zo meldt De Tijd. De zaak draait rond een baggercontract voor de toegangsgeul naar de haven van Sabetta in Siberië, de uitvalsbasis voor de Yamal-aardgasterminal. De werken werd uitgevoerd tussen 2014 en 2017.

Belangenconflict

Het Russische USK Most was door het Russische staatsbedrijf dat verantwoordelijk was voor het project, aangesteld om de contracten aan de onderaannemers toe te kennen. Dat gebeurde via een openbare aanbesteding in 2013. Zowel DEME als Jan De Nul dongen mee naar het contract. In december 2012 sloot USK Most een contract met een Belgische consultant van Bulgaarse origine om het baggercontract te helpen begeleiden. De vrouw was tot voor kort daarvoor in loondienst bij DEME geweest. Ze werkte sinds 2012 als zelfstandige maar bleef DEME bijstaan bij het binnenhalen van contracten in Rusland en Oost-Europa. Terwijl ze voor DEME moest proberen het contract in Sabetta binnen te halen, mocht ze van USK Most mee oordelen wie het contract zou krijgen. In april 2014 werd het contract effectief toegewezen aan DEME.

Smeergeld

Uit onderzoek van zowel Jan De Nul als van het gerecht van Oost-Vlaanderen bleek dat de consultant tussen eind 2012 en eind 2013 meer dan 175.000 euro had ontvangen van DEME. De vennootschap had ook geld ontvangen van USK Most. Het gerecht ontdekte later nog via onderschepte mails en huiszoekingen dat de consultant en een verantwoordelijke bij USK Most elk nog eens 4,188 miljoen euro smeergeld kregen van DEME via een vennootschap in Cyprus.

Op basis van die feiten wil het parket van Oost-Vlaanderen DEME en Dredging International laten doorverwijzen naar de correctionele rechtbank. De baggergroep bevestigt dat enkele vennootschapen en personeelsleden van de groep zijn opgeroepen om voor de raadkamer te verschijnen. Zowel DEME als Dredging International hebben bijkomend onderzoek gevorderd bij de onderzoeksrechter. Ze willen dat belangrijke elementen à decharge verder onderzocht worden. De zitting voor de raadkamer is daardoor voor onbepaalde tijd uitgesteld.  

Koen Heinen