Telex: dode op overweg, ‘safe warehouse’, stevige winst K&N en PIL

Nieuws, Scheepvaart
Koen Heinen
FedEx wil tegen 2040 een volledig elektrische vloot
FedEx wil tegen 2040 een volledig elektrische vloot © FedEx

Een tweede ongeval aan een spooroverweg in Zeebrugge in enkele dagen tijd, het zit er bovenarms op tussen Londen en Brussel over de brexit, het aantal ongevallen in de logistiek blijft hoog en FedEx wil tegen 2040 klimaatneutraal opereren.

DODELIJK ONGEVAL –

Bij een tweede ongeval op een spooroverweg in nauwelijks drie dagen in Zeebrugge, overleed woensdagavond een 55-jarige Oekraïense vrachtwagenchauffeur. Het accident gebeurde in mistig weer op een donkere, onbewaakte overweg langs de Margareta van Oostenrijkstraat in de achterhaven. Een goederentrein botste hevig met een truck geladen met bestelwagens. De chauffeur bezweek ter plaatse aan zijn verwondingen. Door schade aan de bovenleiding is het treinverkeer plaatselijk tot één spoor beperkt. (RJ)

MENSENSMOKKELAARS –

Het Antwerps parket heeft drie vermoedelijke mensensmokkelaars aangehouden die deel uitmaken van een Eritrese en/of Ethiopische bende. Ze zouden vanuit Brussel geopereerd hebben en van daaruit slachtoffers met het openbaar vervoer naar de snelwegparkings van Vorselaar (E34) en Kalken (E17) gebracht hebben. Daar werden ze in de laadruimte van een vrachtwagen met bestemming het VK gezet. Het transport verliep niet zonder gevaar. Er zijn aanwijzingen dat sommigen van hen in koelwagens werden vervoerd. Bij de arrestatie van de drie werden ook nog zeven transmigranten aangetroffen in Lille. (KH)

SAFE WAREHOUSE –

Het aantal ongevallen in logistieke werkomgevingen blijft zeer hoog. Uit de laatste cijfers van het Federaal Agentschap voor beroepsrisico’s blijkt dat er in de sector jaarlijks bijna vijfduizend ongevallen gebeuren, waarvan meer dan vijfhonderd met blijvende arbeidsongeschiktheid. Het Vlaams Instituut voor Logistiek (VIL) wil hier verandering in brengen door in het project ‘Safe Warehouse’ nieuwe technologische oplossingen aan te reiken die een antwoord bieden op de meest voorkomende veiligheidsrisico’s. Al negen bedrijven nemen deel aan Safe Warehouse. VIL zal dieper ingaan op de mogelijke oorzaken van arbeidsongevallen en vervolgens onderzoeken welke technologieën de veiligheid kunnen verhogen. (YD) 

BREXIT –

Het zit er bovenarms op tussen Londen en Brussel. De Britse staatssecretaris voor Noord-Ierland maakte bekend dat warenhuizen en toeleveranciers meer tijd krijgen om de nieuwe douanevereisten na te leven. De overgangsperiode loopt normaal eind april af. Als het van de regering afhangt, krijgen supermarkten de tijd tot 1 oktober. De Europese Commissie reageerde woensdagavond bijzonder ontstemd. (MDV) 

KUEHNE+NAGEL –

De Zwitserse transport- en logistiekgroep Kuehne+Nagel (K+N) boekte in 2020 een operationele winst van 1,9 miljard Zwitserse frank. Dat is 5% meer dan in 2019. De forse stijging van de vraag in farmadiensten en e-commerce deden de winst oplopen. De omzet daalde met 3,4% tot 20,4 miljard Zwitserse frank. K+N kende een zwak eerste semester van 2020 vooral door de lagere volumes in de zeevracht en het wegvervoer. (JD)

PIL –

De rederij Pacific International Lines (PIL) heeft van het Singapore Hooggerechtshof groen licht gekregen voor zijn schuldherschikkingsplan nadat eerder de schuldeisers dat hadden gedaan. Het plan is een belangrijke stap om de kapitaalstructuur van het bedrijf weer op orde te krijgen. Dat moet het pad effenen om investeerder Heliconia Capital Management, een Singaporees overheidsfonds, aan boord te krijgen. PIL is de twaalfde grootste lijnvaartrederij. (KH)

FEDEX –

Expresvervoerder FedEx wil zijn activiteiten tegen 2040 koolstofneutraal maken. Het bedrijf voorziet de komende jaren een investering van 2 miljard dollar in onder meer een volledig elektrische ophaal- en bezorgvloot, brandstofefficiëntere vliegtuigen en duurzame faciliteiten. In 2030 moet 100% van de aangeschafte voertuigen al elektrisch zijn. In de investering zit een bedrag van 100 miljoen dollar voor de universiteit van Yale voor de oprichting van het Center for Natural Carbon Captur. (KH)

CARGOFIETSEN –

Brussel Mobiliteit lanceert een proefproject met cargofietsen voor zowel vracht- als personenvervoer onder de noemer ‘Cairgo Bike’. Het project moet het gebruik van cargofietsen in Brussel aanmoedigen. Het gaat van start in april in Anderlecht. Deelnemers kunnen gedurende twee weken gratis gebruikmaken van een cargofiets met elektrische ondersteuning. De deelnemers krijgen begeleiding en zullen na afloop hun blootstelling aan emissies kunnen meten. Uit studies blijkt dat 75% van private trajecten in aanmerking komen voor gebruik van cargofietsen. (KH)