Omgebouwde ‘Brussels Express’ komt naar Antwerpen

Nieuws, Scheepvaart
Stefan Verberckmoes
De 'Sajir' (14.993 teu) verlaat het droogdok als 'Brussels Express'
De ‘Sajir’ (14.993 teu) verlaat het droogdok als ‘Brussels Express’ © Huarun Dadong Dockyard

Het containerschip ‘Brussels Express’ (14.993 teu) van Hapag-Lloyd wordt op 14 mei voor het eerst sinds de ombouw in Antwerpen verwacht. Die containerreus was meer dan een half jaar uit de vaart en kan nu op lng varen.

De ‘Brussels Express’ kwam in december 2014 in de vaart voor UASC onder de naam ‘Sajir’. Eind augustus ging het ultra large container ship (ULCS) naar de Chinese werf Huarun Dadong Dockyard voor een 35 miljoen dollar kostende retrofit. Daarbij werd een 1.300 ton wegende lng-tank in het ruim geïnstalleerd en werd het schip aangepast om voortaan op aardgas te kunnen varen.

Aanvankelijk luidde het dat de ombouw een drietal maanden in beslag zou nemen, maar uiteindelijk zal Hapag-Lloyd de intussen omgedoopte containerreus pas op 3 april in de vaart nemen. De ‘Brussels Express’ vervoegt dan in Busan de vloot van de FE4 Service van THE Alliance.

Het schip zal nadien ook nog laden in Shanghai, Ningbo, Yantian en Singapore voor Rotterdam, de thuishaven Hamburg, Antwerpen en Southampton. De ‘Brussels Express’ wordt op 14 en 15 mei aan de Noordzee Terminal van PSA (Kaai 913) verwacht. Die aanloop volgt na de maidentrips van de ‘Zeus Lumos’ (14.952 teu) en de zusterschepen ‘HMM Nuri’ en ‘HMM Gaon’ (16.010 teu), die deze maand in de FE4 Service worden ingeschakeld.

Stefan Verberckmoes