Mailverkeer COSCO onder vuur van hackers

Nieuws, Scheepvaart
Jonas Van Boxel
'Nebula'
‘Nebula’ © China Cosco Shipping Corporation Ltd

De Chinese containerreus COSCO heeft af te rekenen met hackers. De website van het bedrijf draait normaal, maar het e-mailverkeer van de medewerkers is gehinderd.

Het nieuws blijkt uit een e-mail die het nieuwsmedium Splash 247 in handen kreeg. De cyberaanval zou begonnen zijn in het weekend. De Braziliaanse hacker met schuilnaam L0RDBR stuurde in naam van het IT-team van COSCO een e-mail naar alle leden van het COSCO-netwerk: “COSCO are Rubbish! Defaced by L0RDBR” om aan te geven dat hij het e-mailsysteem van de rederij was binnengedrongen.

Een interne contactpersoon bevestigde aan Splash 247 dat het e-mailsysteem onder vuur ligt en dat er gewerkt wordt aan een oplossing. Wanneer die er zou komen, is niet bekend.

Scheepvaartsector

De scheepvaartsector is de afgelopen jaren een geliefkoosd doelwit voor hackers, met grote aanvallen op zowat alle grote containerrederijen. De afgelopen dagen heerst er bij bedrijven verhoogde waakzaamheid, nadat Microsoft aankondigde dat de Chinese cyberspionagegroep Hafnium probeert om e-mailservers binnen te dringen. Het bedrijf kwam daarom met verschillende veiligheidsupdates, maar hackers hebben sindsdien weer nog achterpoortjes gevonden.

Jonas van Boxel