Impact storm op scheepvaart en operaties ebt weg (update) (+video)

Nieuws, Scheepvaart
Roel Jacobus
Storm verhindert het behandelen van containerschepen in Zeebrugge
Storm verhindert het behandelen van containerschepen in Zeebrugge © Webcam Feratel Stad Brugge

De impact van het stormweer op scheepvaart en operaties neemt in de loop van de namiddag af. In de Antwerpse haven hernemen terminals de normale activiteit en ook de beloodsing op zee komt weer op gang.

Update 11/03 17.00 uur, met video omgewaaide containers Zeebrugge

Op volle zee staat vandaag een storm van 9 beaufort uit het zuidwesten, met rukwinden tot 110 kilometer per uur. De kust ondergaat een harde tot stormachtige wind (7 à 8 beaufort) met rukwinden tot 100 kilometer per uur. Verwacht wordt dat de storm tot de middag zal toenemen. Daarna zal de wind luwen tot 7 beaufort op zee en 6 beaufort langs de kust. Er zijn dan nog rukwinden tot 80 kilometer per uur mogelijk.

Vanmorgen om 6.30 uur is de beloodsing vanop de ‘Wandelaar’ gestopt voor schepen die niet met een swathvaartuig bereikt kunnen worden.

Zeebrugge: containers omver

Bij CSP Zeebrugge Terminal werden geen containers geladen en gelost. Alle portaalkranen stonden er vandaag omhoog (zie foto). De ‘CSLC Atlantic Ocean’ is niet kunnen vertrekken en de voor 11.30 uur geplande aankomst van de ‘CMA CGM Fort Desaix’ ging niet door. Dat containerschip bleef woensdagavond beschut liggen in de haven van Duinkerke. In de loop van de dag waaiden tientallen lege containers omver: zie video.

De afvaart van aardgastanker ‘Vladimir Rusanov’ en car carrier ‘Iguazu Highway’ werd uitgesteld. Car carrier ‘Artemis Leader’ bleeft buiten de haven op zee liggen te wachten op betere vaaromstandigheden in de late namiddag. In het Brittanniadok hielp een sleepboot met het vastleggen van de roro ‘Pauline’ tegen de kaai, net als met de ‘Boro Song’ aan de Westerhoofdterminal. Dat was ook het geval met de car carriers ‘Spica Leader’ en ‘Glovis Companion’ aan de Bastenakenterminal van ICO in de achterhaven. Vanmorgen vroeg had car carrier ‘Schelde Highway’ de assistentie van twee sleepboten nodig om de Canadakaai in de achterhaven te bereiken.

Antwerpen

Bij het loodsstation Steenbank zijn de beloodsingen sinds ongeveer 15.00 uur weer hervat. Looddstation Wandelaar bedient weer Swath-operabele schepen. Voor de bediening van niet-swath-operabele schepen blijft de zee voorlopig te onstuimig. 

Het containerschip ‘Thalassa Hellas’ (13.808 teu) heeft gisteren al de opvaart naar Antwerpen uitgesteld. Die moest om 20.00 uur de loods nemen aan de Wandelaar in Oostende richting Antwerp Gateway. Dat schip van Evergreen heeft een diepgang van 15 meter en had dus deze nacht moeten zwaaien aan het Deurganckdok, wat wellicht te riskant gevonden werd.

De terminals van PSA en MPET in Antwerpen zijn sinds de vroege namiddag weer operationeel. 

Op het containerdepot van MSC, Medrepair S11, lag sinds 9.00 uur deze ochtend alles stil, maar zijn de operaties om 11.30 uur weer opgestart.

Operaties aan waterzijde op Antwerp Gateway (1700) en depot Empty Depot Services zijn weer opgestart. Aan waterzijde waren de activiteiten opgeschort tot 14.00 uur. Landzijde (truckbehandeling) is wel operationeel gebleven. 

Roel Jacobus, Michiel Leen, Julie Desmet