Groei CSP Zeebrugge versnelt, Antwerp Gateway verliest lading

Nieuws, Scheepvaart
Stefan Verberckmoes
'OOCL Hong Kong'
‘OOCL Hong Kong’ © Henk Claeys

COSCO Shipping Ports (CSP) heeft vorige maand in Zeebrugge 24,6% meer containers behandeld dan in februari 2020. De Chinese containerbehandelaar participeert ook in Antwerp Gateway, waarvoor februari juist helemaal geen goede maand was.

In januari zag Antwerp Gateway de trafiek aan de waterkant nog met 16,3% stijgen naar 196.800 teu. In februari liet de congestie zich aan het Deurganckdok voelen. Wanneer het containerplein overvol staat, daalt de productiviteit onvermijdelijk. In februari viel de trafiek er terug naar 155.000 teu, wat 7,6% minder is dan in februari vorig jaar.

CSP Zeebrugge Terminal blijft intussen profiteren van het feit dat de grote carriers schepen naar de kusthaven moeten afleiden, omwille van congestie in Felixstowe, Rotterdam of Antwerpen. In februari werd 67.600 teu behandeld (+24,6%). Dat is in absolute cijfers wat minder dan de 79.700 teu uit januari (+23%), maar het verschil met februari 2020 is in procenten uitgedrukt nog groter geworden dan in januari.

Maasvlakte

De derde terminal waarin CSP in de Benelux participeert, is de Euromax Terminal Rotterdam. Die containerkade op de Maasvlakte behandelde in februari als enige van de drie meer containers (202.400 teu) dan in januari (197.700 teu). In vergelijking met februari vorig jaar is dat een stijging van 8,3%. In januari was de Euromax nog de enige van de drie die minder containers behandelde (-4,7%).

De Chinese containerbehandelaar zag de overslag op de buitenlandse terminals in februari met 2,2% dalen. In Piraeus bedroeg de daling zelfs 12%. Dat staat in schril contrast met de forse groei op de grootste terminal waarin CSP participeert. Dat is Yantian International Container Terminals in de Zuid-Chinese provincie Shenzhen, waar de trafiek vorige maand met maar liefst 96,9% steeg naar 1.071.600 teu. In Yantian was er dus duidelijk hoegenaamd geen lager ladingaanbod in de weken na Chinees Nieuwjaar.

Stefan Verberckmoes