CMA CGM boekt 1 miljard dollar winst in laatste kwartaal 2020

Nieuws, Scheepvaart
Julie Desmet

De Franse groep CMA CGM heeft het vierde kwartaal van 2020 afgesloten met een nettowinst van maar liefst 1 miljard dollar. “De sterke vraag zal zich nog zeker in de eerste helft van 2021 in een gestaag tempo doorzetten”, klinkt het.

Na een zwak eerste semester van 2020 door de wereldwijde coronalockdowns, speelde CMA CGM vanaf juni 2020 sterk in op de toegenomen vraag. De groep verhoogde haar capaciteit door het maximale aantal containers en schepen in te zetten op al haar trade lanes. Tussen Azië en Europa werd de capaciteit met 18% opgetrokken en de containervloot met 8,7% uitgebreid. 

Als resultaat zag de rederijdivisie de omzet in 2020 met 4% groeien ten opzichte van 2019. Tegenover de inkomsten van 24,2 miljard dollar stond een operationele winst van 5,5 miljard dollar, wat een operationele marge van 22,7% betekent. 

Logistieke activiteiten

De logistieke eenheid CEVA Logistics leverde in 2020 een operationele winst op van 609 miljoen dollar (+11,9% ten opzichte van 2019). Dat kwam vooral dankzij de luchtvrachtactiviteiten en het herstel van de contractlogistieke activiteiten na de heropening van de vestigingen die in het tweede kwartaal moesten sluiten door COVID-19. 

“De heraanleg van voorraden en ook de sterke versnelling van e-commerce hielpen de wereldhandel te ondersteunen”, klinkt het in het jaarverslag. 

1 miljard

In het vierde kwartaal van 2020 boekte CMA CGM Group een nettowinst van maar liefst 1 miljard dollar tegenover een verlies van 122 miljoen dollar in dezelfde periode in 2019. 

Voor het volledige boekjaar klokte de groep af op een totale omzet van 31,5 miljard dollar. Dat is een stijging van 3,9% ten opzichte van 2019. De totale nettowinst bedroeg 1,7 miljard dollar tegenover een verlies van 229 miljoen dollar in 2019

2021

CMA CGM Group heeft vertrouwen in 2021. Met de opstart van de nieuwe luchtvrachtdivisie CMA CGM Air Cargo, wil de groep nog beter tegemoetkomen aan de behoeften van de klant. Ook de oplevering van dertien extra lng-aangedreven containerschepen biedt de groep positieve vooruitzichten. 

Julie Desmet