Ocean Alliance haalt grote Far East loop terug naar Antwerpen

Nieuws, Scheepvaart
Stefan Verberckmoes

CMA CGM, COSCO SHIPPING Lines, Evergreen en de COSCO-dochter OOCL wijzigen elk jaar in april hun aanbod op alle oost-westroutes. Donderdag 9 januari ondertekenden de vier carriers een formeel akkoord over het ‘Day 4 Product’, dat vanaf april in de Far East zal worden ingevoerd.

Dit jaar wordt er opvallend weinig gesleuteld aan het aanbod. In vergelijking met het huidige ‘Day 3 Product’ komen er geen nieuwe diensten bij en op de trans-Atlantic blijven zelfs ook alle rotaties identiek. Tussen de Far East en Noord-Europa zijn er slechts een handvol aanpassingen.

FAL3

De enige dienst die grote wijzigingen ondergaat, is de ‘NEU5’-dienst, die verzorgd wordt door CMA CGM en haar Singaporese dochter APL met schepen van 12.917 tot 17.859 teu. Die wekelijkse dienst zal na het vertrek uit Antwerpen vorige zomer naar de Scheldehaven terugkeren. Dat gaat ten koste van de aanloop in Hamburg. Er is geen compensatie voor de Elbehaven.

In de ‘NEU5/FAL3’ Service komt er ook een nieuwe westboundaanloop in Algeciras bij en Duinkerke verdwijnt uit de rotatie. Dat laatste is echter gewoon een wissel met de ‘NEU4/FAL1’-dienst van CMA CGM, die voortaan Algeciras voorbijvaart en Duinkerke zal aanlopen.

Zeebrugge

Uit de eerste door COSCO verspreide vaarschema’s blijkt dat er in de Benelux voorlopig nog geen extra aanlopen voor CSP Zeebrugge Terminal bijkomen. De kusthaven blijft twee Far East loops met schepen van COSCO en OOCL ontvangen. Rotterdam verliest de eastbound aanloop van de ‘NEU1/AEU1/LL1’ Service, die nog maar in oktober vorig jaar aan de rotatie was toegevoegd.

De terugkeer van de FAL3-dienst is goed nieuws voor Antwerp Gateway, dat nu weer drie grote Verre Oostendiensten van de alliantie zal ontvangen. De twee andere zijn die van COSCO (AEU3) en Evergreen (CES Service).

38 lijndiensten

Volgens CMA CGM zal de Ocean Alliance 325 containerschepen inzetten, waarvan 112 van de groep CMA CGM. Het aanbod omvat in totaal 38 lijndiensten. Behalve zeven diensten tussen het Verre Oosten en Noord-Europa zijn dat vier loops tussen Azië en de Med, twaalf diensten tussen de Far East en de westkust van Noord-Amerika, zeven lijnen tussen de Far East en de oostkust van Noord-Amerika, vier diensten tussen het Verre en Midden-Oosten, twee loops tussen de Far East en het Rode Zeegebied en tenslotte nog de twee diensten tussen Noord-Europa en de Verenigde Staten.

Stefan Verberckmoes