Nieuwe wekelijkse lijndienst voor Antwerp Gateway

Nieuws, Scheepvaart
Stefan Verberckmoes

Hapag-Lloyd en StreamLines werken nu nog samen in een wekelijkse dienst tussen Noord-Europa, de Nederlandse Antillen en Centraal-Amerika. Die wekelijkse containerdienst zal voortaan door Hapag-Lloyd alleen voortgezet worden. Flows publiceerde al eerder het nieuwe vaarschema. Daarin wordt Vlissingen ingeruild voor Antwerpen, en de Colombiaanse haven Cartagena verdwijnt uit de rotatie ten voordele van Kingston en Caucedo.

Fruit

Hapag-Lloyd zal in de Caribbean Express Service (CES) vijf schepen met een capaciteit van ongeveer 2.500 teu inzetten, waaronder de ‘Evridiki G.’ (foto). Vier schepen varen al in die dienst en ter vervanging van de ‘Nordviolet’ (1.756 teu) van StreamLines werd de ‘HSL Nike’ (2.556 teu) ingehuurd. Het gaat om een containerschip met 600 aansluitingen voor reefercontainers, wat belangrijk is omdat de CES-dienst grotendeels op het vervoer van fruit uit Centraal-Amerika naar Noord-Europa is gericht.

Het eerste CES-schip dat bij Antwerp Gateway zal afmeren, is de ‘Balao’ die er op 12 februari verwacht wordt. Dit containerschip van 2.546 teu zal er laden voor Willemstad, Oranjestad, Kingston, Santa Marta, Puerto Limon en Caucedo.

Great White Fleet

StreamLines heeft besloten om de Nederlandse Antillen vanuit Vlissingen te blijven bedienen, maar dat levert de Nederlandse haven geen nieuwe aanlopen op. StreamLines gaat immers samenwerken met Chiquita’s rederijdochter Great White Fleet, die nu al vijf containerschepen inzet tussen Centraal-Amerika en Vlissingen.

Die vijf schepen zullen voortaan Willemstad als eerste loshaven aanlopen na vertrek uit Europa, vooraleer ze hun reis voortzetten naar de vaste aanloophavens Puerto Limon, Almirante en Manzanillo (Panama). StreamLines (Seatrade) zal de Chiquitadienst ook gebruiken voor het vervoer van lading uit Puerto Limon naar Vlissingen. De keuze voor een andere partner leidt ook tot een terminalwissel. De gezamenlijke dienst van Hapag-Lloyd en StreamLines werd behandeld door Verbrugge Terminals, terwijl de nieuwe partner Great White Fleet in Vlissingen beroep doet op Kloosterboer.

Stefan Verberckmoes