ONE kiest als enige top 10-carrier niet voor scrubbers

Nieuws, Scheepvaart
Koen Heinen

Marktanalist Alphaliner had in april van dit jaar al aangegeven dat ONE niet te vinden was voor de installatie van scrubbers aan boord van zijn schepen. Ondertussen is de rederij niet van gedacht veranderd. Wanneer op 1 januari de nieuwe zwavelnorm van kracht wordt, zal geen enkel schip van de rederij met een scrubber uitgerust zijn.

ONE is daarmee de enige in de top 10 van grote containercarriers. Andere rederijen zoals MSC, Evergreen en Maersk zijn wel massaal overgeschakeld op scrubbers. Voor MSC gaat het om zo’n 250 schepen, 150 voor Evergreen en 140 voor Maersk.

Onderzoek

ONE zegt dat het de haalbaarheid van scrubbers op een deel van zijn grote containerschepen nog onderzoekt. Om aan de zwavelnorm te voldoen zal de rederij dus moeten overschakelen op de duurdere zwavelarme brandstof.

Winstwaarschuwing

Volgens Alphaliner heeft ONE al een winstwaarschuwing uitgestuurd voor de tweede helft van het lopende boekjaar, dat loopt van april 2019 tot maart 2020. ONE voorziet een verlies van 66 miljoen dollar tegenover nog een winst van 126 miljoen dollar in de eerste helft van het boekjaar.

Koen Heinen