Update: Havenarbeiders delen video ‘drugsvondst’: “Gevaarlijk en dom”

Nieuws, Scheepvaart
Michiel Leen

De beelden zouden dateren van april, meldt de federale politie aan het agentschap Belga.  Het filmpje van een halve minuut dook op 1 oktober op op de Nederlandse humorwebsite VK Mag en sociale media. VRT bracht de beelden vanmiddag naar buiten. Op het filmpje is te zien hoe enkele havenarbeiders op verdachte pakketten stuiten in een lading koffie. Kreten als “Ma’k es pruuve?” zijn niet van de lucht. 

“Het filmpje moet gemaakt zijn tussen het moment dat wij melding kregen van de cocaïne en het moment dat onze mensen op locatie kwamen”, laat Sarah Frederickx, woordvoerder bij de federale politie, optekenen.

Werkgeversorganisatie Cepa zit erg verveeld met het voorval. “We hebben de beelden aan de politie bezorgd”, zegt woordvoerder Yann Pauwels aan Flows. “Over de omstandigheden tasten we nog in het duister. Het kan om een slecht uitgevoerde grap gaan, maar alleszins is dit niet het gedrag dat je verwacht bij een drugsvangst.”

Herkenbaar in beeld

Cepa waarschuwde de havenmedewerkers eerder al over het gebruik van sociale media en beeldmateriaal bij drugsvangsten. Bij de ontdekking van twee drugskoeriers in een container afgelopen zomer, kwamen politie- en havenmedewerkers, alsook de twee verdachten herkenbaar in beeld. In het huidige granaatklimaat binnen de Antwerpse drugswereld kan een dergelijke identificatie nefast uitpakken voor de betrokkenen. 

Ook op de video die VK Mag verspreidt, waren de betrokkenen in eerste instantie herkenbaar in beeld. Donderdagmiddag waren hun gezichten dan toch onherkenbaar gemaakt. “We zijn volop aan het onderzoeken wat er precies aan de hand is”, beklemtoont Pauwels. “Soms moet je mensen tegen zichzelf beschermen. We besteden in de opleiding van toekomstige havenmedewerkers nu al aandacht aan de drugsproblematiek. Dit filmpje is een voorbeeld van hoe het niet moet.”

Volgens Cepa werden de betrokken gisteren al aangesproken. Het parket van Antwerpen stelt een proces-verbaal op. Wat hen qua eventuele sancties boven het hoofd hangt, is nog niet duidelijk. Het parket heeft daarover het laatste woord. 

Cepa deelt naar aanleiding van het incident enkele richtlijnen voor wie in aanraking komt met drugsvangsten. De medewerkers wordt opgedragen hun verantwoordelijken en/of de politie te waarschuwen, maar zeker geen verdere actie te ondernemen. Vondsten melden op sociale media is uit den boze, en filmpjes of foto’s verspreiden al helemaal. Criminelen zijn zo in staat posters en personen in beeld te identificeren, met alle gevolgen van dien. Verdachte (drugs)activiteiten kunnen anoniem gemeld worden op www.onzehavendrugsvrij.be

De video zelf vindt u hier

Michiel Leen