Women in Shipping Summit: “Vrouwen moeten meer netwerken”

Nieuws, Scheepvaart
Melanie De Vrieze

De eerste editie van Women in Shipping Summit op 10 en 11 september en onderdeel van de London Shipping Week, was volgens Christa Sys (Universiteit Antwerpen – spreekster op de foto) een groot succes, met veel inspirerende sprekers en een internationaal publiek. 

Diverse uitdagingen

“De zaal was te klein voor de vele vrouwelijke en enkele moedige mannelijke toehoorders,” reageert ze vanuit Londen. “Het congres wil kennis delen rond diverse thema’s zoals carrièreplanning, pensioenplanning, moederschapsverlof, de impact van digitalisering, diversiteit enzovoort.” 

Het zijn uitdagingen die iedere vrouw kent, en des te meer in de maritieme sector, die nog altijd door mannen wordt gedomineerd. “Aan boord van een schip zit je als vrouw ook nog eens in een beperkte omgeving”, voegt Christa Sys eraan toe. “Ik vond het verrassend te horen hoe sommige rederijen daarmee omgaan, door bijvoorbeeld twee vrouwen mee te nemen aan boord of ruimere internetconnectiviteit aan te bieden.”

Netwerk uitbouwen

Iedere spreker van het congres benadrukte dat zowel mannen als vrouwen moeten meewerken om die uitdagingen aan te gaan. “Opvallend is dat vrouwen minder geneigd zijn om te netwerken, zoals mannen dat doen. Daarom willen organisaties, zoals Wista (Women’s International Shipping & Trading Association), vrouwen ondersteunen om hun netwerk uit te bouwen.”

Een congres als Women in Shipping Summit brengt niet alleen de problematiek onder de aandacht, maar zoekt ook oplossingen. “Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om in te zetten op de jeugd en meisjes al van jongs af aan te laten kennismaken met de maritieme sector.” Zelf deelde Christa Sys tijdens haar presentatie bevindingen uit onderzoek dat ze uitvoerde voor de provincie Antwerpen en enkele best practices binnen BNP Paribas Fortis, zoals de Port Co. Innovation Cafés. “Daar delen we niet alleen kennis, maar ondernemen we ook actie.”

Melanie De Vrieze