Vijf start-ups zeker van deelname PortXL

Nieuws, Scheepvaart
Jonas Van Boxel

Zestien start- en scale-ups gaven vorige vrijdag het beste van zichzelf tijdens de tweede selectiedag van PortXL Antwerpen. De bedrijven uit binnen- en buitenland kregen eerst een minuut de tijd om hun concept te pitchen aan de vier PortXL-partners. Daarna volgden een-op-eengesprekken en op het einde van de dag zaten de partners samen om te bekijken met welke kandidaten ze over drie maanden een use case wilden uitwerken.

De vier partners zagen duidelijke kansen in een samenwerking met vijf deelnemers. Drie ervan – Cnext, ProcessDelight en Romware – zijn Belgisch. Evolution Energie is een Frans softwarebedrijf en Smart-Ship komt uit Nederland.

Kandidaten

Cnext zal een use case uitwerken met DEME en MSC Belgium. Het IT-bedrijf uit Mechelen biedt datagedreven oplossingen voor bedrijven die meer zicht willen krijgen op hun klantenbestand.

Het Franse Evolution Energie werd geselecteerd door Port of Antwerp en DEME. Het softwarebedrijf helpt bij het stroomlijnen van bedrijfsprocessen om energie te besparen en uitstoot te verminderen.

ProcessDelight zal drie maanden samenwerken met MSC. Het IT-bedrijf automatiseert en optimaliseert administratieve processen met op maat gemaakte oplossingen.

Het in The Beacon gevestigde Romware gaat in zee met Port of Antwerp. Het dochterbedrijf van de Rombit Group creëerde onder meer een apparaatje dat havenarbeiders rond hun pols kunnen dragen om hun veiligheid te vergroten.

Het Nederlandse Smart-Ship werd gekoppeld aan DEME. Smart-Ship wil scheepsongelukken die veroorzaakt worden door menselijke fouten, verleden tijd maken. Dat doet het door touch-technologie toe te passen op stuurmechanismen in het schip.

Status Oranje

Met vijf definitieve kandidaten op zestien deelnemers zijn er minder doorgestoten dan vooraf werd voorzien, maar mogelijk komen er nog vier bedrijven bij. “Zij zijn in ‘oranje’ status gestrand”, zegt programmamanager Sven Goyvaerts. Bij de partners zal eerst nog intern afgestemd worden, om te checken of er samen aan een use case kan worden gewerkt.

Op 23 september start het samenwerkingstraject officieel. De resultaten zullen voorgesteld worden op de PortXL Shakedown op 13 december.

Jonas van Boxel