Bekendmaking Incoterms 2020: nieuwe drielettercode

Nieuws, Scheepvaart
Melanie De Vrieze

Incoterms zijn internationale commerciële voorwaarden die de verplichtingen, risico’s en kosten van de verkoper en de koper bij internationale vervoersovereenkomsten beschrijven. Die verantwoordelijkheden worden vastgelegd in de schoot van de International Chamber of Commerce (ICC) en worden wereldwijd aanvaard. ICC België werkte meer dan een jaar met een eigen werkgroep aan de bijdrage van België, onder het voorzitterschap van Johan Proost, voorzitter van FORWARD Belgium.

Belangrijkste veranderingen

Voor de Incoterms 2020 zijn er weinig grote veranderingen. Een van de meest opvallende, ten opzichte van de editie van 2010, is de naamswijziging van DAT (Delivered at Terminal) naar DPU (Delivered at Place Unloaded). Dit is vooral een reactie op de opmerking van gebruikers die duidelijk wilden maken dat de bestemming in de huidige praktijk geen terminal hoeft te zijn. Daarnaast is het in FCA (Free Carrier) nu ook mogelijk om vrachtbrieven te verstrekken na het laden. 

Daarnaast zijn in Incoterms 2020 de verzekeringseisen in CIP (Carriage and Insurance Paid to) gewijzigd van clausule C naar clausule A (verhoogde verzekeringsdekking). De verzekeringsdekking in het maritieme equivalent CIF (Cost Insurance and Freight) is niet veranderd. De verplichtingen rond de veiligheidseisen binnen het vervoer en de daaraan verbonden kosten zijn ook duidelijker naar voren gebracht.

Via de site van Port+ zijn posters met een overzicht van de Incoterms 2020 te koop. 

Melanie De Vrieze