Twee nieuwe bestemmingen in netwerk van MSC

Nieuws, Scheepvaart
Stefan Verberckmoes

Onne is een Nigeriaanse haven die al aangelopen wordt door verschillende andere grote carriers. MSC zal Onne Port bedienen via transhipment in Lomé. Het schip ‘MSC Maria’ (645 teu) zal wekelijks als feeder tussen die Togolese hub en Onne pendelen.

MSC bediende de oostelijke kant van Nigeria tot nu toe via Port Harcourt, dat op slechts vijftien kilometer van Onne ligt. Deze East Nigeria Feeder Service zal voortaan door het 2.078 teu grote containerschip ‘MSC Hina’ verzekerd worden. Ook Port Harcourt wordt vanuit Lomé bediend. Tussen Antwerpen en die hub biedt de rederij uit Genève wekelijkse afvaarten met de ‘NWC – Canary – WAF’ Service waarin momenteel vijf schepen van 4.254 tot 6.008 teu varen (foto).

Cagliari

MSC zal volgende maand ook Cagliari in het netwerk opnemen en wordt zo de enige rederij die Sardinië rechtstreeks met een containerdienst zal aanlopen. De Cagliari International Container Terminal (CICT) kreeg in april een bijzonder zware klap toen Hapag-Lloyd als enige grote klant van de terminal aankondigde om de aanlopen van vier deepseadiensten naar Livorno te verhuizen. De CICT verloor zo zijn hubfunctie.

Intussen heeft Hapag-Lloyd de haven volledig de rug toegekeerd door ook nog een gezamenlijke dienst met Cosco en OOCL tussen Noord-Europa en Turkije, niet langer een tussenstop in Sardinië te laten maken. Vervolgens hield ook Unimed Feeder Services (UFS – een dochter van Unifeeder) het voor bekeken, wat concreet betekent dat alle vrachtvervoer van en naar het eiland momenteel via ferry’s gaat.

Begin september komt daar verandering in, wanneer MSC Cagliari zal toevoegen aan het vaarschema van een feederdienst tussen Gioia Tauro, Palermo en Napels. Deze wekelijkse ‘Tyrrhenian Shuttle’ Service wordt verzekerd door de ‘MSC Augusta’ (1.911 teu), die op 3 september een eerste afvaart uit Cagliari zal bieden. Sardinië zal dan via de Zuid-Italiaanse hub in Gioia Tauro met de rest van het MSC-netwerk verbonden worden.

Stefan Verberckmoes