Onderwaterrobot reinigt scheepswanden in Belgische havens (+ video)

Nieuws, Scheepvaart
Koen Heinen

Fleet Cleaner is zeven jaar geleden opgericht door een aantal studenten aan de TU Delft die de robot ontwikkeld hadden als bachelorproject. “Na onze studies hebben we het project doorontwikkeld met subsidies van de overheid en in samenwerking met de TU Delft. Sinds twee jaar zijn we commercieel van start gegaan met eerst een vergunning voor Nederland. Het schoonmaken van scheepswanden wordt meestal door duikers gedaan, maar dat mag in de meeste havens niet meer tenzij voor het reinigen van de propellers”, zegt Cornelis De Vet van Fleet Cleaner. Schone scheepswanden zorgen voor brandstofzuiniger varen.

België

Sinds kort heeft het bedrijf ook een vergunning om in de grotere Belgische zeehavens scheepswanden van vuilaanslag te ontdoen. “We hebben al enkele proeven gedaan in Antwerpen en Gent. De meeste havens hebben eigen regelgeving omdat ze zelf verantwoordelijk zijn voor de waterkwaliteit in de haven. We hebben de verschillende havens bijeengebracht zodat er nu een richtlijn is voor alle Belgische havens. Het hoofddoel is dat er geen negatieve impact is op de waterkwaliteit”, zegt De Vet.

Volgende maand gaat Fleet Cleaner aan de slag in Zeebrugge met roroschepen van Cobelfret.

Robot

De robot maakt gebruik van havenwater dat onder hoge druk tegen de scheepswand wordt gespoten. Er komen geen borstels aan te pas. De druk kan aangepast worden aan het type coating van het schip en de aangroei op de scheepswand. Het vuil en het water worden opgevangen door een werkschip dat naast het te behandelen schip ligt. Daar wordt het afval uit het water gefilterd tot op 1 micron. Het gezuiverde water wordt weer in de haven geloosd. Het afval wordt verzameld in big bags. “We doen metingen rondom de robot om de kwaliteit van het water te vergelijken met het gefilterde water”, legt De Vet uit.

Tijdwinst

Voordeel van de robot in vergelijking met de reiniging door duikers, is dat het reinigen tijdens het laden en lossen van het schip in de haven kan gebeuren en dat er geen tijdverlies is. “Soms doen we een zijde van het schip tijdens een aanloop en de andere zijde bij een volgende aanloop. De schepen blijven meestal te kort in de haven om direct beide zijden te doen”, zegt hij.

Voor scheepsinspecties maakt Fleet Cleaner gebruik van een kleinere robot met camera’s. Ook die maken duikers overbodig.

Koen Heinen