Ludovic Laffineur gastprofessor duurzame scheepsbrandstof UAntwerpen

Nieuws, Scheepvaart
Michiel Leen

Ludovic Laffineur ruilt de redersvereniging KBRV in voor een positie als gastprofessor aan de Universiteit Antwerpen. Laffineur bouwde in het afgelopen decennium een grote expertise op qua verduurzaming van de scheepvaart. Nu zal hij een kleine onderzoeksgroep binnen de bio-ingenieurswetenschappen adviseren over de praktische haalbaarheid van initiatieven rond nieuwere en schonere scheepsbrandstoffen. Een terugkeer naar de plek waar hij ooit afstudeerde. Bovendien laat Laffineurs nieuwe job meer tijd vrij voor zijn passie voor de schilderkunst.

Tijd voor iets anders 

Wanneer we Laffineur bellen, is hij zijn opvolgster bij KBRV, Gudrun Janssens, wegwijs aan het maken in de nieuwe job. Op 3 september treedt hij aan bij de Universiteit Antwerpen. “Na meer dan tien jaar was het tijd voor iets anders,” klinkt het. “Er is in de afgelopen jaren veel gebeurd in het onderzoek naar andere scheepsbrandstoffen en België zit in de kopgroep. CMB is een bekend voorbeeld, maar ook motorenbouwers ABC en het Havenbedrijf Antwerpen zijn ermee bezig. Silvia Lenaerts, vicerector van de Universiteit Antwerpen, was op zoek naar iemand die het terrein voldoende kent om een team van voorlopig vier onderzoekers aan te sturen. Hun fundamentele onderzoek spitst zich vooral toe op het zoeken naar energiedragers voor waterstof. Maar ook de mogelijkheden van methanol en ammoniak worden onderzocht.”

‘Ancien’

Het mag duidelijk zijn dat de Universiteit Antwerpen iemand zocht die de discussie over de energietransitie in de scheepvaart goed kent en bovendien vertrouwd is met de gevoeligheden en belangen die spelen bij de betrokken partijen. “Ik heb in totaal elf jaar IMO-meetings bijgewoond en voorgezeten rond dit thema. Het is altijd een dankbaar dossier geweest, maar je ziet – ook door de instroom van nieuwe mensen in die organisaties – dikwijls dezelfde discussies terugkomen. Ik geld intussen zowat als een ancien in het wereldje.”

Afstand houden 

In zijn functie van gastprofessor gaat Laffineur ook vaak langs bij de bedrijven die vandaag al met energietransitie bezig zijn. Tegelijkertijd waakt hij over de objectiviteit van het onderzoek. “Er spelen grote industriële belangen op de achtergrond. Daar moet je je van bewust zijn en je moet de nodige afstand behouden. Tegelijkertijd moet je een balans zoeken tussen het fundamentele onderzoek en de economische realiteit. Het heeft geen zin een nieuwe brandstof te ontwikkelen die in gebruik en opslag tientallen keren duurder is dan wat we vandaag gebruiken.”

Michiel Leen