Long Beach ontvangt ‘properste’ schip ooit

Nieuws, Scheepvaart
Stefan Verberckmoes

Hoewel de nieuwe ‘MSC Jewel’ van 14.272 teu al op 12 juli bij Total Terminals tijdens de maidentrip aan Pier T in Long Beach heeft afgemeerd, heeft het havenbestuur van de Californische haven de speciale aanloop pas vorige week wereldkundig gemaakt.

Volgens de Port of Long Beach stoot het schip dankzij een voortstuwing met dieselmotoren van het type Tier III zo’n 75% minder vervuiling uit dan schepen met een motor volgens de door de IMO bepaalde Tier II-standaard. De ‘MSC Jewel’ werd ook met een scrubber uitgerust. Het schip is het tweede uit een reeks van vijf, die MSC van de Britse eigenaar Zodiac Maritime huurt.

Korting

Om rederijen aan te zetten om propere schepen in te zetten, werd het zogenaamde ‘Port of Long Beach Green Ship Incentive Program’ opgezet. Voor de aanloop van de ‘MSC Jewel’ leverde dat de rederij een korting van 6.000 dollar op.

De nieuwbouw vaart in de TP2/AE6 of Jaguar/Lion Service van het 2M Vessel Sharing Agreement van Maersk en MSC. De schepen uit deze pendulumdienst maken afwisselend een trip vanuit het Verre Oosten naar Long Beach en Oakland, en vanuit de Far East naar Sines, Antwerpen, Le Havre en Felixstowe. De ‘MSC Jewel’ wordt van 9 tot 11 september voor de eerste keer aan de MSC PSA European Terminal (MPET) aan het Deurganckdok verwacht.

Deze maand zal met de ‘MSC Aliya’ al het vierde schip uit deze reeks in de vaart komen. Die nieuwbouw wordt ingeschakeld in de AE20/Dragon Service tussen het Verre Oosten en het Middellandse Zeegebied.

Stefan Verberckmoes