Chevron wisselt weg voor binnenvaart voor containers Gent-Antwerpen

Nieuws, Scheepvaart
Roel Jacobus

Deze week vertrokken vanop de Interface Terminal Gent (ITG) voor het eerst via binnenvaart containers van Chevron naar Antwerpen. Voor deze Amerikaanse chemiegroep opende transporteur H.Essers in april een magazijn aan het Kluizendok. Het adviespunt Multimodaal.Vlaanderen bracht Chevron en ITG bij elkaar.

“De eerste opdracht omvatte negen containers met producten bestemd voor export via de haven van Antwerpen. In september staan nog een viertal orders gepland. Daarna wordt besproken of en hoe het een vaste procedure wordt”, zegt Laurent Colanbeen van Stukwerkers, als business development manager verantwoordelijk voor de ITG. 

Oosterweelwerken vermijden

Tot nu werden de containers van Chevron over de weg vervoerd. “De grootste drijfveer voor de omschakeling is, naast duurzaamheid, de verwachte verkeershinder rond Antwerpen bij de start van de Oosterweelwerken. Niet alleen Chevron is daarvoor op zijn hoede, steeds meer bedrijven sturen hun goederen nu al via binnenvaart naar Antwerpen of overwegen het. Bijvoorbeeld chemiebedrijf Eastman, waar we sinds 2017 voor werken, is dit jaar op weg om zijn volume via binnenvaart te verdubbelen. We hebben bijna dagelijks een containerconnectie met Antwerpen. Het gaat om barges van 200 tot 300 teu, dat zijn geen kleine binnenschepen.”

Deze intermodale ketting kwam er op aangeven van H.Essers, wiens magazijn voor Chevron op 2 km van de ITG staat. “In de samenwerking met forwarder Agility konden we het samenspel op enkele weken tijd op de rails zetten”, aldus Colanbeen.

Roel Jacobus