Laatste nieuwe neopanamax van Cosco Shipping naar Zeebrugge

Nieuws, Scheepvaart
Stefan Verberckmoes

De ‘Cosco Shipping Orchid’ is het laatste schip uit een reeks van acht schepen van 13.800 teu die in 2015 door het toenmalige China Shipping Container Lines (CSCL) bij Jiangnan Changxing Shipbuilding Co in Shanghai besteld werden. Het gaat om klassieke neopanamaxschepen met een lengte van 366 meter, die bovendeks 19 rijen containers breed laden.

De acht zusterschepen kregen allemaal een bloemennaam. De ‘Cosco Shipping Orchid’ vervoegt in de AEU7-dienst, die een van de zeven loops van de Ocean Alliance tussen de Far East en Noord-Europa is, onder andere de zusters ‘Cosco Shipping Rose’ en ‘Cosco Shipping Azalea’ (foto).

Vervanging

De AEU7 Service loopt in China achtereenvolgens Xiamen, Nansha, Hongkong en Yantian aan, waarna de schepen nog gaan bijladen in de Vietnamese haven Cai Mep en in Port Kelang. In Europa worden Piraeus, Hamburg, Rotterdam, Zeebrugge en Felixstowe rechtstreeks bediend.

Deze wekelijkse lijndienst wordt verzekerd door tien schepen met een capaciteit van 13.386 tot 14.568 teu. Die worden allemaal door Cosco Shipping geleverd. De nieuwe ‘Cosco Shipping Orchid’ zal volgende maand de iets kleinere ‘Cosco Netherlands’ van 13.386 teu vervangen, die doorschuift naar de CEN-dienst op de trans-Pacific ter vervanging van een schip van 10.036 teu.

Einde

Met de oplevering van de ‘Cosco Shipping Orchid’ komt bijna een einde aan Cosco’s ambitieuze nieuwbouwprogramma, dat voltooid zal worden met de oplevering van de 21.237 teu grote ‘Cosco Shipping Planet’ in het najaar.

De nieuwe vloot die Cosco Shipping sinds juli 2017 in ontvangst heeft genomen, omvat in totaal zes eenheden van 21.237 teu, vijf van 20.119 teu, zes van 19.273 teu, vijf van 14.568 teu en de acht eenheden tellende bloemenreeks van 13.800 teu. Samen is dat goed voor een capaciteit van bijna 527.000 teu. De Chinese carrier is momenteel de derde grootste containerrederij ter wereld met een vlootcapaciteit van 2.919.050 teu (inclusief OOCL).

Stefan Verberckmoes