‘Hydroville’ van CMB blikvanger Waterstofdagen in Haven Oostende

Nieuws, Scheepvaart
Roel Jacobus

Waterstof is op weg om een sleutelelement in de energietransitie te worden. Duurzaam waterstof ontstaat door elektrolyse op goedkope hernieuwbare energie en energie-overschotten toe te passen. Met dit gas kunnen motoren aangedreven worden, bijvoorbeeld in schepen, personen- en vrachtwagens. Deze brandstof is krachtig en emissievrij.

De Antwerpse rederij CMB, wiens vloot een honderdtal zeeschepen telt, is een voortrekker inzake waterstof. Haar afdeling CMB Technologies lanceerde in 2017 de ‘Hydroville’, het eerste geklasseerde schip dat waterstof gebruikt in conventionele verbrandingsmotoren met aanzienlijk lagere CO2-uitstoot. Daarnaast zijn verscheidene andere projecten rond waterstof in ontwikkeling: sterkere motoren, tankstations, onderzoek naar nieuwe opslagtechnieken en ontwikkeling van nieuwe soorten schepen. In maart 2019 werd de ontwikkeling van de ‘HydroCat’ aangekondigd. Dit schip zal dienen om bemanningen van een offshore windpark aan en af te voeren.

Waterstofdagen voor professionals

Van 19 augustus tot 16 september is de ‘Hydroville’ in Oostende te gast voor de Waterstofdagen. Die omvatten onder meer een zakelijk luik op maandag 26, dinsdag 27 en vrijdag 30 augustus. Op elk van die dagen bestaat het programma van 9.15 uur tot 14.00 uur uit een toelichting, vaartocht en netwerklunch. CMB, Haven Oostende en de Royal North Sea Yacht Club hebben in totaal honderd beschikbare plaatsen.

Voor het grote publiek en scholen is er een tentoonstelling over de werking en toepassingen van waterstof en een programma met praktische proeven. De toegang is gratis.

Alle info en inschrijvingen vindt u via deze link.

Roel Jacobus