Gentse dokwerkers geven drinkwater aan bemanning ‘Lita’

Nieuws, Scheepvaart
Roel Jacobus

Zeelui die regenwater moeten opvangen omdat ze niet over drinkwater beschikken: het klinkt te gek voor woorden, maar dit was het verhaal dat Gentse dokwerkers hoorden van de bemanning van de ‘Lita’. Deze bulkcarrier van 148 meter lang arriveerde zaterdag in het Alphonse Sifferdok in Gent na een reis uit Brazilië.

De vakbondsafgevaardigden en militanten van ACV-Transcom en BTB schoten in actie en brachten overlevingspakketten drinkwater aan boord (foto). Tot nader order blijft de ‘Lita’ in Gent liggen.

Rederij Blumenthal onder vuur

De ‘Lita’ is een schip van de Duitse rederij Blumenthal, waartegen de International Transport Workers’ Federation (ITF) al maanden wereldwijd campagne voert. Diverse keren werden al ongeschikte leef- en werkomstandigheden vastgesteld, onder meer op het vlak van veiligheid. Dat was onder meer nog eind mei in Gent het geval met de ‘Pegasus’.

De internationale vakbond vraagt aan Blumenthal onder andere om haar schepen open te stellen voor ITF-inspecties en om op alle vaartuigen door ITF goedgekeurde cao’s af te sluiten.

Roel Jacobus