Daling trafiek naar Verenigd Koninkrijk topt groeicijfers Zeebrugge af

Nieuws, Scheepvaart
Bart Timperman

Zeebrugge pronkt met stevige halfjaarcijfers. In de eerste helft van 2019 klokt de haven af op een groei van 12,5% in vergelijking met dezelfde periode van 2018. Er werd een totaal goederenvolume van 21.883.578 ton behandeld.

Brexit

Voor de roll-on/roll-off-trafiek is de groei in het eerste halfjaar 5%. Daar werd een volume van 8.404.658 ton gemeten. Waar het volume in maart nog steeg met +17,2%, werd in het tweede kwartaal een neerwaartse knik genoteerd. Concreet gaat het bijvoorbeeld over -6,8% in mei en -12,3% in juni. “Een verwachte daling”, beklemtoont gedelegeerd bestuurder Joachim Coens. “In de aanloop naar de eerste brexitdatum van 29 maart werd het Verenigd Koninkrijk anticipatief bevoorraad.” 

In het eerste kwartaal waren de pre-brexittransporten de grote motor van de Zeebrugse groei. Pleister op de kwartaalwonde zijn de roro-trafieken naar Zuid-Europa die toenemen en de groei in de autobranche. “Er werden 1.527.872 nieuwe wagens behandeld”, klinkt het in Zeebrugge. “Dat is een stijging van 4,9% bovenop het record van vorig jaar.”

Containers

De containertrafiek daalt in de eerste jaarhelft van 2019 nog met 2,2% tot 7.548.076 ton. Maar Joachim Coens ziet licht aan het einde van de containertunnel: “In de maand juni stijgt de containertrafiek opmerkelijk met 9,5%. Dit cijfer danken we aan de nieuwe containerdiensten en containerfeederlijnen. We verwachten daarom ook verdere groei in de tweede jaarhelft.”

Bulk

Naast rode cijfers voor vaste bulk (-5% tot 619.051 ton) en voor stukgoed (-10,3% tot 481.375 ton) zijn er groene cijfers in de vloeibare bulk. “De vloeibare bulk bedraagt in het eerste semester 4.830.418 ton”, deelt Joachim Coens mee. “De stijging situeert zich bij het vloeibaar aardgas (3.218.162 ton). Er liepen 54 lng-schepen aan tegenover 24 in de eerste jaarhelft van 2018. Er werd veel lng aangeleverd uit zowel Qatar als Rusland. Deze volumes houden aan in de tweede jaarhelft.”

Bart Timperman