Belgische reders extreem waakzaam voor situatie straat van Hormuz

Nieuws, Scheepvaart
Michiel Leen

De geopolitieke spanningen in de Straat van Hormuz, de maritieme ‘snelweg’ tussen de Perzische Golf en de Golf van Oman, laten de Belgische rederijen niet onberoerd. Nadat Iraanse schepen pogingen zouden hebben ondernomen om de Britse tanker ‘British Heritage’ te blokkeren, zijn de Belgische rederijen zeer alert. Tankeroperatoren als Exmar en Euronav doen de regio regelmatig aan, en ook de baggerbedrijven Jan De Nul en DEME zijn met regelmaat in de regio actief, zij het niet op dit eigenste moment.

Inlichtingendiensten

“We doen er alles aan om onze schepen maximaal te beschermen”, zegt Wilfried Lemmens van de redersvereniging KBRV. “Aan boord worden dubbele wachten gelopen, de uitkijk is verscherpt en iedereen is uiterst voorzichtig. Er is ook nauw contact met binnen- en buitenlandse inlichtingendiensten om de situatie op te volgen, net als met de belangrijkste verzekeraars.”

Of er al Belgische schepen betrokken zijn bij gelijkaardige incidenten als die met de Britse tanker, wil Lemmens niet kwijt. In de krant De Tijd geeft hij een verklaring voor die voorzichtigheid: “Iedereen luistert mee.”  

Michiel Leen