Wallenius Wilhelmsen bekroond voor strijd tegen malafide scheepssloop

Nieuws, Scheepvaart
Roel Jacobus

Voor zijn rol in de ontwikkeling van het SRTI ontving Wallenius Wilhelmsen de nieuwe onderscheiding Customer Innovation Award van de Amerikaanse sectorvereniging voor voertuigenlogistiek Finished Vehicle Logistics North America. Wallenius Wilhelmsen is een van de oprichters van dit digitaal informatieplatform waarmee scheepseigenaren en bevrachters sinds maart 2018 streven naar duurzaamheid doorheen de hele toeleveringsketen van de scheepvaart. Tot de deelnemende partijen behoren maritieme spelers als The China Navigation Company, Hapag-Lloyd, A.P. Møller-Mærsk, Norden en Stolt Tankers, en financiële partijen als GES, Nykredit and Standard Chartered Bank.

De initiatiefnemers van SRTI geven informatie over het verschil tussen malafide slopers, die de gezondheid van werknemers en het milieu schaden, en partijen die wél verantwoord recycleren. “Een grotere transparantie van de scheepsrecyclage bevordert de eerlijke concurrentie tussen vervoerders en verhoogt de algehele prestaties in de sector. Wij stellen de klanten en eigenaren van vrachtschepen, investeerders, financiële belanghebbenden en het publiek in staat om beter geïnformeerde keuzes te maken met betrekking tot vervoerders”, zegt SRTI.

BMW en Scania

Vicepresident van Wallenius Wilhelmsen Roger Strevens (rechts op de foto) is verantwoordelijk voor mondiale duurzaamheid. Hij zegt dat transparantie rond scheepsrecyclage ook in het belang van de ladingeigenaars is. “Dit helpt hen om te kiezen voor vervoerders die verantwoord omgaan met scheepsrecyclage. Zo vermijden ze het risico van hun merkreputatie en zakelijke belangen te schaden. Het SRTI creëert dus waarde voor verantwoorde transporteurs en eigenaren van ladingen en kan een krachtig hulpmiddel zijn om onverantwoorde scheepsrecyclage te beëindigen.”

De toekenning van de prijs door de Finished Vehicle Logistics North America Awards toont aan dat voor de automotive industrie duurzaamheid in de hele toeleveringsketen steeds belangrijker wordt. “Elke grote voertuigenfabrikant maakt gebruik van de scheepvaart. We moedigen alle cargo-eigenaren aan om zich te voegen bij toonaangevende ondertekenaars van het SRTI zoals BMW en Scania”, aldus Strevens.

Lees hier meer over het Ship Recycling Transparency Initiative.

Roel Jacobus