Regeringsvorming doorkruist protocol miljardencontract mijnenjagers

Nieuws, Scheepvaart
Roel Jacobus

Donderdagmiddag 6 juni zouden in het Egmontpaleis in Brussel de Belgische en Nederlandse regering protocollair hun handtekening zetten onder de gezamenlijke aankoop van twaalf nieuwe mijnenbestrijdingsvaartuigen, uitgerust met dronesystemen. Met dit contract voor het vervangen van de Mine Counter Measure Capability (MCMC) is een investeringsbedrag van meer dan 2,6 miljard euro gemoeid. De ondertekeningsceremonie zou worden geleid door uittredend vicepremier en minister van Defensie Didier Reynders (MR), in het gezelschap van de Nederlandse staatssecretaris van Defensie Barbara Visser en de gedelegeerd bestuurders Hervé Guillou van Naval Group en Guénaël Guillerme van ECA Robotics.

Maar maandagavond maakte Defensie bekend dat minister Reyners en Johan Vande Lanotte (sp.a), die vorige week door koning Filip als informateurs voor de federale regeringsonderhandelingen aangesteld werden, donderdagmiddag bij het staatshoofd verwacht worden. Hierdoor wordt de protocollaire ondertekening van het marinecontract uitgesteld naar een onbekende datum. Dit betekent niet dat de bestelling nu op losse schroeven staat, laat de Persdienst van Defensie weten: “Het juridisch afsluiten van het contract gebeurde door het aangetekend versturen van de ‘la lettre de notification du marché’, ondertekend door de minister. Daarmee werd de officiële gunning voor het consortium Naval Group – ECA Robotics uitgevoerd.”

Investeringen in Zeebrugge

De bestelling werd na een diepgaande Europese aanbestedingsprocedure toegewezen aan het consortium Belgium Naval & Robotics. Dit werd opgericht door de Franse scheepsbouwer Naval Group en de eveneens Franse specialist in (maritieme) drones ECA Robotics. Tot het consortium behoren ook een aantal Belgische industriële toeleveranciers, onder meer Flanders Ship Repair in Zeebrugge, dat zal instaan voor de elektromechanische afwerking en het onderhoud van de schepen. Belgium Naval & Robotics belooft heel wat economische activiteit naar België te halen, onder meer een nieuwe dronefabriek en twee onderzoekscentra in Zeebrugge. Dat zou voor de kusthaven honderden hoogtechnologische jobs betekenen.

Na de toewijzing op 15 maart betwistte Engine Deck Repair (EDR) uit Antwerpen, dat tot een van de twee verliezende consortia behoorde, de toekenning met een spoedprocedure voor de Raad van State. Volgens EDR was het dossier onvolledig en waren een aantal stukken ten onrechte vertrouwelijk verklaard. Op 30 april verklaarde de Raad van State het verzoekschrift onontvankelijk omdat het werd ingediend door slechts één lid van de combinatie Sea Naval Group.

Roel Jacobus