MSC kiest route voor eerste recordschepen van 23.000 teu

Nieuws, Scheepvaart
Stefan Verberckmoes

De AE10/Silk Service van de 2M-partners Maersk en MSC focust in de westboundrichting op export uit China, Zuid-Korea en Zuidoost-Azië naar de Westmed, Noord-Duitsland en de Baltic. De ‘MSC Gülsün’, die momenteel al aan het proefvaren is (foto), zal op 8 juli beginnen laden in Xingang. De volgende aanloophavens worden Qingdao, Kwangyang, Ningbo, Shanghai, Yantian en Tanjung Pelepas.

In Europa gaan de megamaxschepen uit deze dienst lossen in Algeciras, Bremerhaven en Gdansk. De terugreis naar Noord-China begint met een tweede aanloop van Bremerhaven en vervolgens Rotterdam, waar wordt geladen voor Tanjung Pelepas, Shanghai en Xingang als starthaven voor de volgende reis.

‘Megamax 24’

De ‘MSC Gülsün’ is de eerste uit een reeks van zes recordschepen die Samsung Heavy Industries nog allemaal dit jaar zal opleveren. De ‘MSC Mina’ die eind juli de vloot van de AE10/Silk Service vervoegt, is de eerste uit een reeks van vijf die Daewoo bouwt. De huidige vloot van de AE10/Silk-dienst bestaat uit dertien schepen met een capaciteit van 18.340 tot 20.568 teu. De nieuwe recordschepen van MSC zijn in vergelijking met de huidige megamaxschepen uit deze Verre Oostendienst nog zo’n 3.000 teu groter in nominale capaciteit, omdat ze 61,4 meter breed zijn. Dat betekent dat ze bovendeks 24 rijen containers in de breedte kunnen laden, wat een rij meer is dan bij schepen van 20.000 teu.

De Franse scheepvaartanalist Alphaliner noemt de nieuwe recordschepen ‘megamax 24’ tonnage. Het cijfer 24 verwijst naar het feit dat deze boten 24 containers van 40’ in de lengte achter elkaar laden, 24 rijen in de breedte en ook nog eens 24 in de hoogte met telkens twaalf in de ruimen en twaalf bovendeks. Behalve MSC hebben ook CMA CGM (negen) en HMM (twaalf) ‘megamax 24’-schepen in aanbouw.

Stefan Verberckmoes