MSC biedt directe dienst tussen Costa Rica en Antwerpen

Nieuws, Scheepvaart
Stefan Verberckmoes

De ‘MSC Katya R’ van 4.112 teu is een van de zeven schepen die MSC tussen Ecuador en Noord-Europa inzet. Deze schepen laden in Europa voor Boston, Philadelphia, Charleston, Freeport (Bahamas), Balboa en Guayaquil. Op de terugweg naar Europa zijn er aanlopen in Puerto Bolivar, opnieuw Guayaquil, Paita en Cristobal.

Tot voor kort voeren de schepen rechtstreeks vanuit Cristobal naar Rotterdam, maar vanaf nu zullen de schepen na Cristobal ook wekelijks Moín bedienen en wordt Antwerpen de eerste Europese loshaven, voor Rotterdam en Bremerhaven. De transittijd tussen Moín en de Scheldehaven bedraagt twaalf dagen.

Reeferlading

De Ecuadordienst van MSC is sterk op het vervoer van fruit in containers (northbound) gericht met panamaxschepen die tot 1.300 aansluitingen voor koelcontainers aan boord hebben. De focus op reeferlading wordt nu nog vergroot, omdat Costa Rica ’s werelds grootste uitvoerder van ananas is en ook de derde grootste uitvoerder van bananen.

De ‘MSC Katya R’ was voor de haven van Moín het eerste containerschip met een capaciteit van meer dan 4.000 teu. Tot nu toe waren de 3.830 grote schepen van Hamburg Süds Polar-klasse de grootste om Costa Rica te bedienen. Het record van de 4.112 teu grote ‘MSC Katya R’ zal niet lang standhouden, want op zondag 30 juni wordt de 4.254 teu grote ‘MSC Kim’ er verwacht.

Stefan Verberckmoes