Laatste roze megaschip van ONE op maidentrip naar Antwerpen

Nieuws, Scheepvaart
Stefan Verberckmoes

De Japanse rederij Ocean Network Express (ONE), die in april vorig jaar ontstond uit de fusie van de lijnvaartdivisies van NYK Line, Mitsui OSK Lines (MOL) en “K” Line, wist zich succesvol in de kijker te werken door de inzet van magentakleurige schepen met dito roze containers.

ONE liet al vijf schepen van MOL, twee van “K” Line en vier van NYK tijdens hun geplande droogdokbeurt in een roze livrei steken. Ook alle zeven nieuwbouwschepen die na april 2018 in de vaart kwamen, werden in de magenta huiskleuren geschilderd.

Laatste schip

Aan het nieuwbouwprogramma komt begin volgende maand een einde, wanneer de ‘ONE Cygnus’ van 14.052 teu in de vaart komt. Het is het laatste schip uit een reeks van vijf die Anchor Investment door Japan Marine United in Kure liet bouwen voor een langetermijncharter aan ONE. Het is meteen ook het laatste schip dat momenteel voor de Japanse carrier in aanbouw is.

De ‘ONE Cygnus’ zal op 14 juli in Hongkong de vloot van de FE3 Service vervoegen en gaat daarna nog bijladen in Xiamen, Kaohsiung en Yantian voor Noord-Europa. Deze dienst heeft een rechtstreekse aanloop in Antwerpen, waar de nieuwbouw op 20 augustus bij PSA aan de Noordzeeterminal (kaai 913) op maidentrip wordt verwacht. In de FE3 Service vaart overigens ook de roze ‘ONE Minato’ van 13.870 teu (foto).

Regelmatige bezoekers

Drie roze zusterschepen van de ‘ONE Cygnus’ zijn regelmatige bezoekers van de Scheldehaven geworden, omdat ze in de FE5 Service van THE Alliance tussen Zuidoost-Azië en Noord-Europa varen. Het gaat om de ‘ONE Columba’ die begin dit jaar als eerste roze containerreus de Westerschelde opvoer, de ‘ONE Grus’ en de ‘ONE Aquila’.

Voor de liefhebbers: de eerstvolgende roze mega-aanlopen in Antwerpen zijn die van de ‘ONE Aquila’ op 22 juli, de ‘ONE Columba’ op 29 juli en de ‘ONE Minato’ op 6 augustus.

Stefan Verberckmoes