HMM slaat België over bij naamkeuze van recordschepen

Nieuws, Scheepvaart
Stefan Verberckmoes

De twaalf nieuwe schepen voor HMM (voluit: Hyundai Merchant Marine) zijn in aanbouw op de Zuid-Koreaanse werven Daewoo en Samsung Heavy Industries. Deze megamaxschepen zullen allemaal volgend jaar tussen januari en juni in de vaart komen en zijn bestemd voor de AEX Service tussen het Verre Oosten en Noord-Europa.

Het is niet verwonderlijk dat HMM drie schepen noemt naar de huidige Europese aanloophavens van de AEX-dienst. Dat worden de ‘HMM Rotterdam’, de ‘HMM Hamburg’ en de ‘HMM Southampton’. De negen andere schepen worden genoemd naar acht andere Noord-Europese havens en naar het Zuid-Spaanse Algeciras, waar HMM de vroegere containerterminal van het failliete Hanjin Shipping heeft overgenomen.

Geen ‘HMM Antwerp’

Alle Scandinavische landen komen aan bod bij de naamkeuze van de nieuwe schepen. In aanbouw zijn onder meer de ‘HMM Copenhagen’, ‘HMM Oslo’, ‘HMM Stockholm’ en de ‘HMM Helsinki’. Er worden ook twee schepen genoemd naar de Poolse haven Gdansk en naar Sint-Petersburg in Rusland. De serie wordt vervolledigd met de ‘HMM Dublin’ en de ‘HMM Le Havre’. België behoort samen met de kleine Baltische Staten en ondanks de aanwezigheid van Antwerpen als tweede grootste Europese containerhaven, tot de weinige Europese landen die bij de naamkeuze werden overgeslagen.

HMM heeft naar aanleiding van de bekendmaking van de scheepsnamen nog eens bevestigd dat alle recordschepen met een scrubber worden uitgerust.

Stefan Verberckmoes