Rotterdam stuurt ‘slimste container’ twee jaar op wereldreis (+ video)

Nieuws, Scheepvaart
Adrie Boxmeer

Het project heet ‘Container 42’ naar het onder computernerds populaire boek ‘The hitchhiker’s guide to the galaxy’ van Douglas Adams. Daarin is het getal 42 ‘het antwoord op alles’. De container is volgestouwd met sensoren die tijdens de reis vibratie, helling, positie, geluid, luchtvervuiling, vochtigheid en temperatuur meten. Hij is uitgerust met zonnepanelen en batterijen om voor de eigen stroomvoorziening te zorgen. Een camera houdt in de gaten of er geen dieven zijn die het op de lading hebben gemunt.

Pizza

Volgens woordvoerder Frouke Albers van Havenbedrijf Rotterdam wordt het hoog tijd dat er meer bekend wordt over de condities waarin containers over de wereld reizen. “Als je een pizza van 15 euro bestelt, kun je op je telefoon zien wanneer hij in de oven gaat, wanneer de bezorger vertrekt. Terwijl we bij een container van 150.000 euro eigenlijk heel weinig weten over wat er gebeurt tijdens de reis.”

Naar China

Vandaag vrijdag vertrekt de container vanuit Rotterdam per binnenvaartschip naar München. Daar is hij vanaf begin juni te bezichtigen op de beurs Transport Logistic 2019. Daarna gaat hij weer naar Rotterdam. Hij luistert dan op 4 juli het tienjarig bestaan van het RDM Innovation Dock op. Daarna gaat hij per trein naar China. Ook staat er dan een reis per containerschip gepland.

Autonoom varen

Volgens het Havenbedrijf Rotterdam moet ‘Container 42’ de logistieke wereld voorbereiden op nieuwe regelgeving van de Internationale Maritieme Organisatie. Die zal waarschijnlijk vanaf 2025 autonoom varende schepen mogelijk maken waarbij de kapitein niet op het schip staat, maar op de wal. Het past in het internet of things, waarbij apparaten zelf voortdurend data versturen.

Overboord

Alle mooie plannen ten spijt, wat gebeurt er als de container onverhoopt overboord slaat? Dat is, gezien de ramp met de MSC Zoe begin dit jaar boven de Waddeneilanden, niet geheel denkbeeldig. Frouke Albers: “Dan zal het contact snel verbroken zijn, vrees ik. Het enige wat we dan waarschijnlijk wel zullen weten, is de exacte locatie van de container op de zeebodem.”

Adrie Boxmeer

.