PSA krijgt voet aan de grond op Amerikaanse oostkust

Nieuws, Scheepvaart
Jean-Louis Vandevoorde

PSA mag dan al een van de allergrootste containerbehandelaars ter wereld zijn, op de oostkust van Noord-Amerika had de Singaporese groep nog geen voet aan de grond. Daar komt verandering in, melden verschillende Engelstalige media.

Van Macquarie Infrastructure Partners neemt PSA twee terminals over.

Halifax

De eerste is de Halterm Container Terminal in de Canadese haven Halifax. In de bieding haalde PSA het daar van CMA CGM en Canadian National Railway, die samen kandidaat waren voor de overname van die installatie. De transactie moet zoals gebruikelijk wel nog groen licht krijgen van de bevoegde instanties.

Halifax kan containerschepen met een capaciteit tot 16.000 teu aan en is via het spoor bijzonder goed aangesloten op het Canadese en Amerikaanse hinterland. De haven profileert zich graag als een ideaal alternatief voor zijn Amerikaanse oostkustburen wanneer het om de bediening van regio’s zoals de Midwest gaat.

Er liggen plannen op tafel voor een verdere uitbreiding van de terminal.

Philadelphia

De tweede terminal die PSA inlijft, is naar verluidt het fors kleinere Penn Terminals in de haven van Philadelphia, in de Amerikaanse deelstaat Pennsylvania.

Macquarie doet die installaties van de hand om te focussen op de Amerikaanse oostkust, zo klinkt het. De investeringsgroep verwierf daar zopas de terminal van OOCL in Long Beach.

Jean-Louis Vandevoorde