Opleidingsschip ‘Themis II’ klaar voor tweede leven na renovatie

Nieuws, Scheepvaart
Koen Heinen

Over de financiering van de renovatie werd lange tijd gepalaverd, maar uiteindelijk werd vorig jaar overeengekomen dat het kabinet van Vlaams minister van Onderwijs Crevits en dat van Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts de kosten zouden delen. De renovatiewerken werden in oktober 2018 gegund. De Nederlandse werf Kooimaan Hoebee stond in voor het reinigen, herstellen en schilderen van de romp in het droogdok. Het eveneens Nederlandse Kranendonk verving de vloer van het schip.

De ‘Themis II’ werd gebouwd in 1965 en wordt sinds 2001 gebruikt als opleidingsschip.

Het agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK), afdeling Vloot, stond in voor de projectopvolging en ondersteuning. In december vorig jaar vonden de laatste inspecties en controles door de Scheepvaartinspectie plaats en kon het schip opnieuw ingezet worden door GO! De Scheepvaartschool. Vandaag werd het gerenoveerde schip voorgesteld aan de kade van VLOOT in Antwerpen.

Nood aan kwalitatief leermateriaal

Volgens minister Weyts is er als gevolg van de bloeiende Vlaamse havens en binnenvaart nood aan veel en goed opgeleide mensen. Aan boord van de ‘Themis II’ kunnen ze leren in levensechte omstandigheden. “Het vaartuig kan nog heel veel jaren mooi werk leveren in het kader van de toekomst van de vele jongeren die aan boord getraind worden voor een maritieme job”, benadrukte de minister bij de voorstelling van het gerenoveerde schip.

Het maritiem onderwijs speelt volgens Weyts ook een belangrijke rol in de Vlaamse modal shift. “Hoe meer jongeren afstuderen in een maritieme richting, hoe groter het aandeel kan worden in allerlei vormen van transport via water”, zei hij. De minister onderstreepte bovendien het belang van samenwerking tussen de verschillende maritieme opleidingen voor het verankeren van de knowhow in Vlaanderen. De ‘Themis II’ is volgens hem het symbool bij uitstek van een goede samenwerking voor alles wat maritiem transport kan betekenen.

Koen Heinen