MSC verhoogt belang in terminaldochter Terminal Investment Limited

Nieuws, Scheepvaart
Jean-Louis Vandevoorde

Vorige week raakte bekend dat GIC, een strategisch investeringsfonds van de Singaporese overheid, 10% van de aandelen in Terminal Investment Limited (TIL) kocht. GIC verwierf die participatie van Global Infrastructure Partners (GIP) en andere bestaande aandeelhouders.

Als uitleg verwees Ang Eng Seng, chief investment officer Infrastructuur bij GIC, naar de goede positie van de zesde grootste containerterminaloperator ter wereld in een groeiende markt, naar zijn “gediversifieerd globaal portfolio” aan terminals en naar zijn banden met MSC, de tweede grootste containerrederij wereldwijd en de partner van nummer 1 Maersk binnen de 2M-alliantie.

MSC en GIP

In het kapitaal van TIL was vorige week nog meer beweging. MSC liet weten dat het zijn meerderheidsbelang optrok tot 60%. Ook hier in het raam van een overeenkomst met GIP “en andere co-investeerders”.

GIP verdwijnt daarmee nog niet uit het aandeelhouderschap van TIL. Het Amerikaanse investeringsfonds kocht in 2013 een belang van 35% in TIL. Op de website van GIP staat geen informatie over het feit dat die participatie sindsdien zou afgebouwd zijn. Dat zou betekenen dat dit private equity fund ook na de recente transacties de tweede grootste aandeelhouder in de terminalgroep blijft. In zijn eigen communicatie stelt MSC dat GIP een “significante” participatie in TIL behoudt.

TIL

TIL behandelt jaarlijks 34 miljoen containermoves op 36 terminals in 24 landen, waaronder België (Antwerpen, MPET), Nederland (Rotterdam, Delta MSC Terminal), Frankrijk (Le Havre, Terminaux de Normandie) en Duitsland (Bremerhaven, MSC Gate). De groep kwam onlangs nog in het nieuws met het akkoord rond de volledige overname van de containerterminal in het Italiaanse Gioia Tauro.

MSC hield zijn terminaldochter in 2000 in leven. Het bedrijf staat onder leiding van voorzitter Diego Aponte en CEO Ammar Kanaan, die vorig jaar het operationeel roer in handen kreeg.

Jean-Louis Vandevoorde