Wallenius en SOL bouwen samen vloot voor houtproducten

Nieuws, Scheepvaart
Roel Jacobus

Wallenius en Swedish Orient Line (SOL) hebben op 12 april een gezamenlijk bedrijf in de markt gezet. Wallenius SOL bundelt de krachten voor de Zweedse en Finse houtproductenindustrie op de Noordzee, Baltische Zee en Botnische Golf (noorden van de Oostzee). “We hebben samen een sterke mix van ervaring en competenties, die we ten dienste van de groeiende houtindustrie stellen”, zegt Ragnar Johansson (foto). De managing director van SOL presenteert zich in de communicatie als de managing director van Wallenius SOL.

De alliantie verbindt de havens van Husum (Zweden), Kemi, Oulu, Pietarsaari en Kaskinen (Finland) met Travemünde/Lübbeck (Duitsland), Antwerpen en via Zeebrugge met het Verenigd Koninkrijk.

Vier nieuwe schepen besteld

De eerste klanten die een langetermijncontract tekenden, zijn papier- en kartonfabrikanten Stora Enso, Metsä Board en BillerudKornäs. “Voor het vermarkten van onze producten moeten we kunnen vertrouwen op een efficiënt en duurzaam transportnetwerk. Het partnerschap met Wallenius SOL vergroot onze mogelijkheden om wereldwijd competitief te zijn. Tegelijk zullen de nieuwe schepen de impact op het milieu verminderen”, zegt Knut Hansen, senior vice president logistics global van Stora Enso.

Wallenius SOL start met speciaal ontworpen ijsschepen – van de Fins/Zweedse ijsklasse 1A Super – om het jaar rond de dienst te kunnen verzekeren. Er wordt gestart met vijf eigen schepen in de Baltische Zee. Daarnaast zijn vier nieuwe schepen besteld en worden voor 2021 nog bijkomende schepen gepland. Die schepen zullen aangedreven worden door lng-motoren.

Roel Jacobus