Praktische tips & tricks rond problematiek transmigranten in Zeebrugge

Nieuws, Scheepvaart
Roel Jacobus

Voor bedrijven in de supplychains naar het Verenigd Koninkrijk (VK) houdt de overlast door transmigranten aan. Vooral de haven van Zeebrugge blijft een magneet voor mensen die illegaal het Kanaal willen oversteken. Dat is niet alleen hinderlijk voor de operaties, het kost ook handenvol geld. Zo moeten de terminals, voertuigen en ladingen beveiligd worden. Ook het inklimmen en indringen veroorzaakt economische schade aan voertuigen en infrastructuur. Verder worden bijvoorbeeld voedingstransporten waarin verstekelingen aangetroffen worden, om redenen van voedselveiligheid vernietigd. En wanneer de Britse grenscontrole illegale passagiers ontdekt, wacht de rederij een fikse boete.

Het fenomeen kende een opstoot met vluchtelingen van de Syrische burgeroorlog vanaf 2015. Sindsdien voeren mensensmokkelaars uit meerdere landen transmigranten aan onder het voorwendsel van een succesvolle overtocht van het Kanaal. Alle ontradingscampagnes ten spijt, telde West-Vlaanderen vorig jaar alleen al zevenduizend aanhoudingen van mensen op illegale weg naar het VK.

Magistraat mensensmokkel

Intussen heeft bijna elk bedrijf in Zeebrugge praktijkervaring met de transmigrantenproblematiek. Maar er zijn nog onbekende mogelijkheden om zich beter te beveiligen en de impact te beperken. Daarom organiseert de bedrijvenvereniging APZI-Voka West-Vlaanderen op dinsdag 23 april van 10.00 uur tot 13.30 uur een infosessie. Daarin wordt toelichting gegeven over de acties op het terrein, de financiële implicaties voor de bedrijven, er worden tips & tricks gegeven voor een betere beveiliging en in verband met de juridische opvolging en afhandeling.

De sprekers komen uit het directe werkveld: havenkapitein Kim Pettens, hoofdcommissaris Kenneth Coigné (Scheepvaartpolitie, foto), manager Veerle De Marez (G4S) en substituut-procureur des Konings en referentiemagistraat mensensmokkel Frank Demeester (Parket van West-Vlaanderen). Burgemeester en havenvoorzitter Dirk De fauw en gedelegeerd bestuurder van de haven Joachim Coens bespreken daarna met de bedrijven concrete (vervolg)acties.

Met dergelijk praktijkgericht programma en ervaren sprekers was het niet verwonderlijk dat zo goed als alle beschikbare zitjes in een mum van tijd gereserveerd waren.

Roel Jacobus