Bemanning spreekt geen Nederlands of Engels: schip aan ketting

Nieuws, Scheepvaart
Adrie Boxmeer

Zondag verbood de politie een binnenvaartschip de Westerschelde op te varen. Het schip mocht pas verder varen toen er een bemanningslid was gearriveerd dat wel een van de twee talen machtig was. Dat was anderhalf uur later.

Officieel is de Westerschelde een binnenwater. Hiervoor geldt normaal gesproken ook Duits als voertaal. Omdat er echter veel zeeschepen van en naar Antwerpen varen, gelden de regels voor het internationale maritieme verkeer waar Engels de voertaal is. De bepaling dat er op de Westerschelde altijd iemand aan boord moet zijn die Nederlands of Engels spreekt, werd in 2011 ingevoerd. De autoriteiten vonden dat mogelijke risico’s vanwege riviercruiseschepen met vaak een volledig Oost-Europese bemanning, te groot werden. 

Reactie politie

Volgens politiewoordvoerder Ed Kraszewski gebeurt het weleens vaker dat een schip aan de ketting wordt gelegd vanwege ontbrekende talenkennis van de bemanning. “We gaan al eens naar de brug van het schip om te horen hoe de kapitein of de stuurman via de marifoon communiceert. Soms is het Nederlands of Engels onder de maat, soms blijkt een ander bemanningslid net iets beter een van de talen te spreken.” 

Hoe vaak het exact gebeurt, kan Kraszewski niet zeggen. “Dat komt omdat niet alleen de politie, maar ook Rijkswaterstaat schepen om deze reden aan de ketting kan leggen.”

Adrie Boxmeer