Stormweer houdt megaschip op in Antwerpen

Nieuws, Scheepvaart
Michiel Leen

Hoewel het weer vanochtend nogal stormachtig is, blijft de impact op de scheepvaart en de terminaloperaties eerder beperkt. Navraag bij Port+ leert dat enkel de 400 meter lange Cosco Scorpio moest wachten om naar Antwerpen op te varen. “De Scorpio is 400 meter lang”, klinkt het. “Schepen van zo’n 300 meter werden nog wel beloodst en behandeld, maar de Scorpio was volgens GNA (gemeenschappelijke nautische autoriteit België-Nederland) een maatje te groot om bij dit weer veilig te kunnen behandelen. De beloodsing is niet gestaakt geweest.” Intussen is de wind wat gaan liggen en maakt de Scorpio zich klaar om op te varen. 

Kaaien: impact beperkt

Op de Antwerpse containerkaaien is de impact eerder beperkt. Bij Becomar lagen de activiteiten stil tot 10.30 uur vanwege felle wind. De opgelopen vertraging wordt weggewerkt. Eenzelfde beeld bij de Europaterminal op Kaai 869: daar waren in de voormiddag enkele pauzes in de dienstverlening omdat de veiligheidsnorm van 10 beaufort overschreden werd. “Met extra machines en extra ploegen werken we nu de achterstand weg”, laat woordvoerder Pieter Hofkens weten. “Op de Noordzeeterminal en MPET (linkeroever) zorgde het weer niet voor werkonderbrekingen.”

Antwerp Container Company (ACC) onderbrak de werkzaamheden even tussen 7.00 uur en 8.00 uur vanochtend, maar kreeg de vertraging relatief snel weggewerkt. DR, het vroegere Van Doorn, werkte gewoon door. 

Michiel Leen