Staking: Vlaamse havens liggen stil, hinder bij spoor valt mee

Nieuws, Scheepvaart
Koen Heinen

Antwerpen

In de Antwerpse haven hadden de grote terminals MPET, PSA en Antwerp Gateway al hun voorzorgen genomen met een preventieve sluiting vandaag. Het Havenbedrijf Antwerpen beperkte gisterenmiddag ook al de opvaarten van schepen. Door deze maatregelen is er sowieso minder activiteit in de haven. Verschillende binnenvaartoperatoren zoals APS en Contargo hadden ook al preventief hun activiteiten in Antwerpen voor vandaag opgeschort.

Enkel de Boudewijnsluis, voor de binnenvaart, en de Berendrechtsluis voor zeeschepen tot 180 meter, zijn operationeel op rechteroever.

Volgens het Havenbedrijf lagen er vanmorgen 33 schepen te wachten om de haven in of uit te varen. De betrokken actoren doen hun uiterste best om de schepen zo spoedig mogelijk te behandelen. Het is nog afwachten hoe lang de naweeën van de staking zullen doorwerken.

Gent

In de haven van Gent blokkeren stakingspiketten toegangswegen en bedrijven. Het gaat onder meer om de zone rond het Kluizendok en de logistieke zone van het Skaldenpark. Net zoals in Antwerpen legden de havenarbeiders vandaag het werk neer, zodat de terminals stilliggen.

De nautische keten draait nog normaal, zodat de schepen de haven in en uit kunnen. Daardoor moet er morgen geen achterstand ingehaald worden. “In de gegeven context is dit meegenomen”, zegt North Sea Port.

Zeebrugge

Zoals verwacht zorgt de stakingsdag ook in de haven van Zeebrugge voor de nodige hinder. Duizenden mensen kunnen niet aan het werk. De terminaloperatoren, waaronder C.RO en P&O Ferries, laten weten dat ze nog tot donderdagmorgen 6.00 uur onbereikbaar zijn. Er zijn heel weinig inkomende schepen maar de Pierre Vandammesluis functioneert. Kort na de middag werden de autocarrier ‘Iris Ace’ en het general cargoschip ‘Knarrlagsund’ naar de achterhaven versast. De vakbonden hebben met het havenbestuur overigens afgesproken dat er altijd mensen ter beschikking zouden zijn om inkomende schepen aan te meren.

Alle belangrijke verkeerspunten zijn bezet. Onder meer de Transportzone langs de Baron de Maerelaan is hermetisch afgesloten en aan weerszijden van de Pierre Vandammesluis (foto) staan stakerspiketten. Daardoor staat er een lange file wachtende vrachtwagens. Zij worden afgeleid naar de Kustlaan om daar te parkeren. De politie is ter plaatse om het verkeer in goede banen te leiden. 

Ook het afrittencomplex van de A11 ter hoogte van de Achterhaven is bezet en het wegvervoer kan op de N49 ter hoogte van Knokke eveneens hinder verwachten.

In het volledige havengebied van de Kustlijn tot aan de Brugse binnenstad vinden diverse acties plaats in industriële vestigingen.

Spoor

Volgens spooroperator Lineas vallen de gevolgen van de staking nog goed mee. Wel is er impact van lokale acties op het terrein van sommige klanten. In de Antwerpse haven moet het spoorverkeer omrijden omdat de Noordkasteelbrug bezet is.

Koen Heinen/Jean-Louis Vandevoorde/Roel Jacobus