Nieuwe vooraanmelding met Alfapass nu een pak makkelijker

Nieuws, Scheepvaart
Sven Goyvaerts

Als er een schip arriveert in Antwerpen, dient men vooraf te melden wie er toegang wil tot dat schip. Dat gebeurt via het systeem van Alfapass. De waterklerken van de rederijen geven dan toestemming of weigeren de aanvraag. Vanaf dinsdag wordt dat systeem van vooraanmelding mee opgenomen in de gemoderniseerde softwareomgeving van Alfapass.

Gebruiksgemak

“De basis blijft dezelfde,” zegt Nicky Lambrechts, operations manager bij Alfapass. “We hebben wel enkele toevoegingen gedaan. Men kan in de applicatie zien via Google Maps waar de terminal zich bevindt en waar het schip ligt. Het proces is ook onderverdeeld, zodat men stap voor stap de vooraanmelding kan maken. Tot nu toe gebeurde dit in een enkel scherm, maar nu zijn het vijf stappen. Dat verhoogt het gebruiksgemak voor nieuwe of occasionele gebruikers. Voor de meer gevorderde gebruiker is het reeds gekende invoerscherm nog steeds ter beschikking.”

Veiligheid

“Het veiligheidspersoneel op de terminal kan in ons systeem de bezoeker opzoeken die vooraangemeld is,” aldus Lambrechts. “De bewaker kan in het systeem aanduiden wanneer die persoon de terminal binnengaat. Mocht er zich een incident voordoen, dan kan aangetoond worden wie er zich allemaal nog op het terrein bevindt.”

De vooraanmelding is vooral van belang voor de rederijen en haventerminals omdat het hen tijd bespaart. De bezoekers zijn zeker dat hun vooraanmelding op de terminal is ontvangen en dat ze toegang zullen krijgen. Het systeem van Alfapass vervangt onveilige op e-mail gebaseerde procedures en zorgt dus voor een vermindering van het e-mailverkeer.

De update naar de nieuwe gebruikersomgeving van de vooraanmelding staat dinsdagochtend 12 februari gepland.

Sven Goyvaerts