Kuehne + Nagel groeit verder op alle fronten

Nieuws, Scheepvaart
Koen Heinen

De groep realiseerde in 2018 een netto-omzet van 20,77 miljard Zwitserse frank tegenover 18,6 miljard Zwitserse frank een jaar eerder.  De ebitda (earnings before interest, taxes, depreciation and amortisation) steeg van 1,150 miljard Zwitserse frank in 2017 naar 1,209 miljard Zwitserse frank vorig jaar.

Volgens CEO dr. Detlef Trefzger lagen onder meer de introductie van bijkomende digitale platformen, nieuwe gespecialiseerde oplossingen en gerichte acquisities mee aan de basis van de positieve ontwikkeling van de resultaten. Voor dit jaar wil de groep tweemaal zo sterk groeien als de markt.

Zeevracht

De businessunit Seafreight groeide vorig jaar met 7,7% in volume. In totaal werden 4,7 miljoen teu vervoerd, 335.000 teu meer dan in 2017. De groei was onder meer te danken aan een nieuw digitaal managementsysteem voor key accounts begin 2018 en het digitale platform Sea Explorer, waarmee de klanten carrierdiensten kunnen vergelijken. De sterkste groei werd gerealiseerd op de route Azië-Europa en bij de VS-import uit Azië.

Luchtvracht

De luchtvrachtafdeling van Kuehne + Nagel vervoerde in 2018 11% meer vracht, goed voor een totaal van 1,7 miljoen ton. Daarbij speelden specifieke oplossingen voor de farma-, healthcare- en luchtvaartindustrie een belangrijke rol. Ook de acquisitie van Quick International Courier, een van de wereldleiders op het vlak van tijdkritieke leveringen en logistieke oplossingen, droeg bij aan de sterke groei.

Landvervoer

De divisie Overland realiseerde een stijging van de netto-omzet met 13,1%. Groeimotoren waren voornamelijk de Europese groepageactiviteiten en LTL-zendingen. Ook hier biedt Kuehne + Nagel specifieke oplossingen voor de klanten uit de farma- en healthcare-industrie.

Contractlogistiek

De netto-omzet van de divisie Contract Logistics groeide met 9%. De sterkste groei werd genoteerd in de VS en Azië en via groeimarges van meer dan 40% in e-commerce fulfilment. Kuehne + Nagel beheert in totaal 11,6 miljoen m² logistieke opslagruimte voor zijn klanten. Met acquisities van een logistieke dienstverlener voor de Chinese automotieve industrie en in de e-commerce markt in Indonesië, versterkte de groep zijn positie als internationale logistieke dienstverlener.

Kuehne + Nagel heeft in België drie vestigingen: in Antwerpen, op Brucargo en in Geel (foto).

Koen Heinen