Japanse rederij ONE verpulvert wereldrecord van Maersk

Nieuws, Scheepvaart
Stefan Verberckmoes

In augustus vorig jaar claimde de Deense rederij Maersk Line het wereldrecord toen de ‘Mumbai Maersk’ (20.568 teu) de haven van Tanjung Pelepas verliet richting Rotterdam met 19.038 teu aan boord. De Japanse rederij Ocean Network Express (ONE) legt de recordlat van de grootste containerlading ooit nu nog eens 152 teu hoger.

De ‘MOL Tribute’ heeft een nominale capaciteit van 20.170 teu en vaart in de FE2 Service van THE Alliance tussen het Verre Oosten en Noord-Europa. De containerreus heeft de voorbije weken voor ONE, Hapag-Lloyd en Yang Ming geladen in Xingang, Qingdao, Shanghai, Ningbo, Hongkong en Yantian. Op 10 februari gingen in Singapore de laatste containers aan boord.

Vanuit Singapore vaart de ‘MOL Tribute’ nu rechtstreeks naar Southampton, waar het recordschip op 7 maart verwacht wordt. De andere Europese aanloophavens zijn Le Havre, Hamburg en Rotterdam. Het is de eerste keer dat ONE meer dan 19.000 teu in een keer vervoert. Het vorige eigen record dateert van december vorig jaar, toen de ‘MOL Tradition’ (foto) een lading van 18.767 teu aan boord had.

Stefan Verberckmoes