Hoofdverdachte drugsonderzoek houdt onschuld staande

Nieuws, Scheepvaart
Michiel Leen

Van de veertien personen die aangehouden blijven in het grootschalige politieonderzoek naar de Assyrisch-Turkse misdaadclan Y., spreekt hoofdverdachte Marsin Y. het meest tot de verbeelding. De man was tot twee jaar geleden actief als hoofdplanner bij DP World. Speurders vermoeden dat hij zo drugstransporten via hun kade kon faciliteren. Nadat in 2017 een partij van 1,3 ton cocaïne werd ontdekt, werd Y. neergeschoten op straat. In Gazet van Antwerpen en Het Laatste Nieuws breekt Y’s advocaat Kris Luyckx een lans voor de onschuld van zijn cliënt. 

Luyckx: “Zocht job buiten haven”

“Hij had inderdaad een benijdenswaardige functie voor mensen met slechte bedoelingen. Dat leidde dan ook tot twee aanslagen op zijn persoon. Hij heeft er alleszins nooit aan toegegeven. Wel zocht hij zélf een andere job, weg van de haven. Hij koos doelbewust voor een ander leven. Nu wordt hij ingehaald door iets uit het verleden waarmee hij naar eigen zeggen niets te maken heeft. Hij is niét de spilfiguur”, zegt Luyckx aan Gazet van Antwerpen. 

In Het Laatste Nieuws voegt Luyckx daar nog aan toe: “Mijn cliënt Marsin Y. is voorafgaand aan dat schietincident al twee keer bedreigd geworden. Hij is zeer formeel. Hij heeft als planner bij DP World nooit meegewerkt of informatie doorgegeven aan drugsbendes. De man is in geen enkel drugsonderzoek verdacht geweest. Hij heeft een blanco strafregister. Hij is maar van heel ver familie van het vermeende kopstuk Bayram Y. Nadat hij was neergeschoten in 2017, heeft hij zelf ontslag genomen bij DP World. Hij heeft nu een andere job en houdt zich daarnaast enkel met zijn jong gezin bezig.”

DP World: “Rapporteren vermoedens”

DP World reageert: “DP World Antwerp werkt reeds gedurende verscheidene jaren erg nauw samen met de federale politie en het parket in het kader van onderzoeken. We willen dan ook bevestigen dat de medewerker werkzaam was als planner in onze Antwerpse terminal. DP World heeft strikte procedures in verband met de screening van deze problematiek en rapporteert vermoedens en vaststellingen van inbreuken altijd aan de autoriteiten. Ook de opvolging betreffende deze zaak verliep steeds in samenspraak met de politiediensten. DP World Antwerp blijft actief meewerken om de haven te beschermen en om kernproblemen aan te pakken.”

Michiel Leen