Grote Seinehavens moeten onder één dak vanaf 2021

Nieuws, Scheepvaart
Jean-Louis Vandevoorde

De binnenhaven van Parijs, de tweede grootste in Europa, en de zeehavens van Le Havre en Rouen werken sinds 2012 al samen binnen Haropa. Maar dat is al bij al weinig meer dan een vrij losse ‘pool’ waarmee de drie havens onder één noemer naar buiten treden.

In de huidige internationale concurrentiestrijd tussen havens volstaat dat niet meer. Eind vorig jaar was al besloten om werk te maken van een “integratie” van de drie Seinehavens.

Opdracht

De regering in Parijs heeft Catherine Rivoallon, voorzitter van de raad van bestuur van de Port autonome de Paris, nu opdracht gegeven uit te zoeken hoe die nieuwe havenoverheid er zou kunnen uitzien. Zij moet haar huiswerk tegen het najaar klaar hebben. Het streefdoel is dat de nieuwe entiteit “ten laatste op 1 januari 2021” uit de startblokken komt.

Rivoallon moet hiervoor de politieke, economische en sociale stakeholders op één lijn krijgen. Haar opdracht bestaat er ook in een strategisch project en een financieel traject voor de periode 2020-2025 uit te dokteren.

Premier

Zij zal op die manier vorm geven aan de “zeer mooie ambitie die door Eerste minister Edouard Philippe is vooropgesteld om de Seineas volop zijn rol te laten spelen”, meldt transportminister Elisabeth Borne.

Het is een dossier dat Edouard Philippe ongetwijfeld van nabij zal opvolgen. Hij is geboren in Rouen en was burgemeester van Le Havre voor president Macron hem tot premier maakte.

Jean-Louis Vandevoorde