Elon Musk keurt vrijdag in Zeebrugge zijn eerste Tesla’s (UPDATE)

Nieuws, Scheepvaart
Roel Jacobus

Vanmorgen raakte bekend dat de eerste lading Tesla’s in Zeebrugge zal bezichtigd worden door Elon Musk. Zijn bezoek was gepland voor vanmiddag maar ondertussen wijzigden de plannen. Hij zou vrijdagmiddag met een privéjet in Oostende landen. Het programma van het bezoek wordt niet vrijgegeven of staat mogelijk nog niet 100% vast.

De bekendmaking van Flows deze morgen veroorzaakte een mediastorm want voor heel wat innovatieve geesten is de Canadees-Amerikaanse techneut een halfgod. Zeker in de sector van de mobiliteit en energie heeft hij een trouwe schare aanbidders, hoewel hij ook tegenstanders heeft. Musk is oprichter van onder meer Tesla en het privéruimtevaartproject SpaceX. Hij is voorzitter van Solar City en was verantwoordelijk voor het betaalsysteem PayPal. Hij haalde ook de internationale pers met de ideeën voor een hyperloop, een VTOL supersonisch elektrisch vliegtuig en elektrische vrachtwagens.

Nog twee schepen op komst

Maandagnacht liep het eerste schip met Tesla’s voor de Europese markt aan bij behandelaar International Car Operators (ICO). Hoewel het in Zeebrugge al maanden gonsde van geruchten over de aanwerving van meer dan honderd mensen voor het inspecteren en afwerken met accessoires, is ICO contractueel gebonden aan communicatiestilte. Toch kwam er heel wat informatie binnen van diverse volgers langsheen het traject van San Francisco tot Zeebrugge. Adepten van elektrisch rijden meldden de afgelopen weken gaandeweg de positie van ‘Glovis Captain’. Maandagavond poseerden zelfs volgelingen bij het schip in de Pierre Vandammesluis in Zeebrugge, je kunt het zo gek niet bedenken.

Aan boord zouden 1.000 exemplaren zijn van Tesla’s nieuwe model 3 voor de Europese markt. Daarvan wordt momenteel de eerste batch van 100 voertuigen klaargemaakt voor de eindklanten. Voor de komende weken zijn al twee andere schepen onderweg uit de fabriek bij San Francisco. Het is de bedoeling dat ICO wekelijks 3.000 elektrische wagens zal behandelen.

Roel Jacobus