Carl Devos en Eric Van Hooydonk in raad van bestuur Haven Oostende

Nieuws, Scheepvaart
Jean-Louis Vandevoorde

De Oostendse haven werd omgevormd tot een nv van publiek recht, officieel sinds 1 februari. Ook de raad van bestuur kreeg een nieuwe gedaante. Kleiner, met dertien in plaats van achttien leden, en diverser, met naast zes gemeenteraadsleden ook zes onafhankelijken en haven-CEO Dirk Declerck. In de vorige versie zetelden elf gemeenteraadsleden en zeven onafhankelijken.

De installatievergadering vond gisterenavond, dinsdag, plaats. De nieuwe verdeling en compactere samenstelling moet voor meer slagkracht zorgen en eveneens de “nieuwe bedrijfscultuur” weerspiegelen.

Verkeyn voorzitter

Aan de kant van het gemeentebestuur van Oostende maken burgemeester Bart Tommelein (Open Vld), havenschepen Charlotte Verkeyn (N-VA), Alan Van Laer (Open Vld), Steven Nagels (N-VA), Wouter De Vriendt (Groen) en Krista Claeys (CD&V) deel uit van de nieuwe raad van bestuur.

Eerste schepen Björn Anseeuw (N-VA), de man die het voortouw nam voor de omturning van het vroegere autonoom gemeentelijk havenbedrijf, staat niet op dat lijstje. De oppositie binnen het gemeentebestuur is niet meer vertegenwoordigd.

Het voorzitterschap van Haven Oostende is voor havenschepen Charlotte Verkeyn (vijfde van rechts) weggelegd. Zij maakte in een recent interview met Flows al een aantal van haar doelstellingen duidelijk.

Devos en Van Hooydonk

Bij de onafhankelijken gaat het onder meer om Bart Brackx, ex-topman van Jetair en de West-Europese afdeling van de TUI-groep, Lisa Devriese, senior wetenschappelijk medewerker beleidsinformatie bij het Vlaams Instituut voor de Zee, Hannelore Hochepied, hoofdcommissaris directeur operaties Politiezone Oostende en Kathy Van Damme, operationeel manager bij het Vlaams Energiebedrijf.

Bij de maritieme en niet-maritieme buitenwacht zullen vooral de namen van UGent-politicoloog Carl Devos (tweede van rechts op de foto) en maritiem jurist Eric Van Hooydonk (derde van rechts) een belletje doen rinkelen.

Devos is zonder meer een bekende Vlaming, onder meer door zijn frequente verschijningen op televisie. Hij wordt omschreven als “de vertegenwoordiger van UGent in West-Vlaanderen”. De Gentse universiteit heeft in de achterhaven van Oostende met het incubatie- en innnovatiecentrum Greenbridge een ‘campus aan zee’.

Van Hooydonk is als advocaat en docent haven- en maritiem recht iemand die bij heel wat dossiers in de scheepvaartwereld in de ruime zin betrokken is.

Ondernemingszin

Gekende koppen uit de actieve bedrijfswereld zijn er niet bij, maar Dirk Declerck, die als CEO het dertiende bestuursmandaat krijgt, ziet bij de gekozen leden “een goede mix met veel dash, expertise en ondernemingszin”. “Je hoeft voor dat laatste niet in een bedrijf te zitten”, merkte hij op.

“De politieke vertegenwoordiging is niet meer in de meerderheid. Dit is geen gemeentelijk bedrijf meer”, onderstreepte Bart Tommelein dan weer.

Jean-Louis Vandevoorde