Brabo experimenteert met elektrische meerboot

Nieuws, Scheepvaart
Michiel Leen

Momenteel draait de elektrische meerboot proefrondjes in Nederland. Het vaartuig wordt in Sliedrecht gebouwd bij de werf Schlieker. Uit de testvaarten blijkt dat een elektrische aandrijving in veel gevallen een valabel alternatief is voor de klassieke dieselmotoren. “Voor het ontwerp van deze elektrische meerboot hebben we eerst metingen gedaan van het gebruik van de bestaande boten”, zegt Koen De Groof. “Op die manier konden we onder andere bekijken hoe groot de batterijen van de boot moeten zijn. Uit onze metingen blijkt dat elektrische meerboten geschikt zijn voor het merendeel van onze operaties in het gebied achter de sluizen in de Antwerpse haven. Er is tijd genoeg tussen de operaties om de batterij op te laden zonder dat ze in het gedrang komen. Elektrische aandrijving levert bovendien meteen vol vermogen en koppel. Belangrijk bij meeroperaties, waarbij snel geschakeld moet worden tussen vooruit en achteruit varen.” 

Motor ruilen

Brabo heeft momenteel een veertigtal motorboten. Het bedrijf bekijkt nu in welke mate die vervangen kunnen worden door elektrische boten, en of bestaande schepen hun dieselmotor kunnen omruilen voor een elektrische aandrijving. Alle dieselboten vervangen is niet aan de orde: op langere en zwaardere trajecten buiten de sluizen heeft de klassieke aandrijving de voorkeur. Het precieze prijskaartje is niet bekend, maar volgens De Groof is het prijsverschil met een klassieke motorboot erg klein. 

Michiel Leen