Zeebrugge bereikt weer kaap van 40 miljoen ton

Nieuws, Scheepvaart
Roel Jacobus

Op de nieuwjaarsbijeenkomst van de Zeebrugse Havengemeenschap lichtte CEO van het havenbestuur Joachim Coens de – belangrijkste – tip van de sluier van de havencijfers die volgende week uitgebreid voorgesteld worden: “In 2018 werd in onze haven 8% meer vrachtvolume behandeld. We kwamen uit op 40,1 miljoen ton.”

Daarmee werd niet alleen voor het eerst in vier jaar opnieuw de kaap van 40 miljoen ton bereikt, er werd ook het eerst sinds 2011 een groei genoteerd. Sinds het topjaar 2010 met 49,6 miljoen ton was het vrachtvolume jaarlijks gedaald tot 37,1 miljoen ton in 2017. Dat kwam onder meer door het verlies van containerlijnen en een haperende Europese aardgasmarkt.

Roro blijft groeien

“In 2018 was het vloeibaar aardgas terug van weggeweest”, zegt Coens. Er waren tal van leveringen bij Fluxys LNG, dat zijn beste jaar sinds 2011 noteerde. Daar komt stilaan de aanvoer van lng uit het Siberische Yamal op gang.

Opmerkelijk is dat ook sterkhouder roro nog verder blijft groeien, ondanks de brexitonzekerheid. “Er kwam 6,5% bij met extra trafiek naar onder meer het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Europa.”

Record havenarbeid

De toename weerspiegelde zich ook in de havenarbeid, zegt voorzitter van APZI Marc Adriansens: “We sloten het jaar af met een record van meer dan 350.000 shiften gepresteerd door meer dan 2.100 havenarbeiders. We hebben 140 havenarbeiders aangeworven en een werfreserve van 200 mensen aangelegd. Er zijn nog altijd bijkomende krachten nodig, waarvoor we steeds meer zelf investeren in opleiding.”

In de wandelgangen vernamen we dat de containertrafiek in 2018 licht vooruitging. Exacte cijfers over alle goederenstromen worden in de loop van volgende week gecommuniceerd.

Roel Jacobus