Waterbus vaart vanaf 18 februari op het Albertkanaal

Nieuws, Scheepvaart
Michiel Leen

Het was de Wijnegemse burgemeester Ivo Wynants die de ingebruikname van de Waterbus aankondigde in de Burgemeestersmarathon van Radio 2. Wijnegem is de eindhalte van het acht kilometer lange Waterbustraject langs het Albertkanaal. Er komen haltes bij het Havenhuis, de fietsbrug en het ‘Dokske’ in Merksem, de kantoren van de Vlaamse Waterweg in Schoten en onder de boogbrug aan de Houtlaan in Wijnegem. Op 18 februari wordt de dienst in gebruik genomen. Om het half uur varen dan Waterbussen af en aan richting de stad. 

Overstappen bij Havenhuis

Aangekomen op het Zaha Hadidplein hebben de reizigers binnenkort een aantal keuzes. Zo komt er een halte van de Waterbus op het Droogdokkenpark op het Eilandje, om zo verder noord- of zuidwaarts de Schelde af te varen. Binnen afzienbare tijd komt er ter hoogte van het Havenhuis ook een tramhalte, zodat Waterbuspendelaars rechtstreeks de stad in kunnen rijden. 

Over het hele Albertkanaaltraject doet de Waterbus een veertigtal minuten, wat vooral te maken heeft met de lage vaarsnelheid van 18 kilometer per uur. Harder mag niet, omdat er dan golven ontstaan die hinderlijk of zelfs gevaarlijk kunnen zijn voor het binnenvaartverkeer. 

Vanaf deze zomer varen de Waterbussen op de ‘noordelijke’ Schelderoute ook verder. Ligt de huidige eindhalte bij de Kallosluis, dan wordt dat vanaf deze zomer Lillo. 

Michiel Leen